Njemački FAZ: Hrvatska je u svađi sa svima

Foto: FAH

KAKO piše njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung, a prenosi Deutsche Welle, umjesto da traži kompromise, Hrvatska je sa svima u svađi.

Ustvrdili su kako nemamo otvorenih graničnih konflikata s Italijom i Mađarskom, ali ih stoga imamo sa svim drugim susjednim državama. U članku su podsjetili na arbitražnu odluku kojom je tri četvrtine Piranskog zaljeva dodijeljeno Sloveniji, a podsjetili su i kako je Hrvatska na arbitražu pristala da okonča bojkot pregovora o pristupu EU-u.

Pozvali su se i na izjavu Mire Cerara koji je svojevremeno smatrao kako će arbitražna odluka jednom i zauvijek riješiti taj problem između dvije zemlje.

"Dogodilo se upravo suprotno, odnosi dviju susjednih članica EU-a dramatično su se pogoršali. Slovenija sad bojkotira pristup Hrvatske OECD-u i prijeti da će uložiti veto i protiv za 2018. planiranog pristupa Hrvatske Šengenskom ugovoru", zaključili su.

Problemi sa Slovenijom, Srbijom, BiH, Crnom Gorom...

Osim problema sa Slovenijom, opisali su i probleme koje Hrvatska ima sa Srbijom, Crnom Gorom i BiH. Tako po pitanju Srbije navode česte prosvjede "zbog stvarne ili navodne diskriminacije srpske manjine", a govore i o prosvjedima Crne Gore zbog podizanja spomenika Miri Barešiću.

U vezi BiH naveli su probleme oko Pelješkog mosta, protivljenje Bošnjaka tvrdnjama da islamski teroristi imaju uporišta u BiH, ali i da je tajna služba BiH nadzirala razgovore hrvatskih političara i poduzetnika.

Osim toga, spominje se i potpora Hrvatske Hrvatima u BiH kako bi došli do većeg utjecaja u federaciji. Autor članka, Karl-Peter Schwarz, tvrdi kako je Hrvatska potkopala svoju vjerodostojnost odbacivanjem arbitražne odluke sa Slovenijom te kako se time otežava rješavanje svih drugih problema sa susjedima.

"Ugledajte se na Njemačku i Nizozemsku"

Savjetovao je Hrvatskoj i Sloveniji da se ugledaju na Njemačku i Nizozemsku koje su 1960. godine rješavale pitanje granice na ušću rijeke Ems. Tada su, kako piše FAZ, umjesto inzistiranja na utvrđivanju državne granice, države dogovorile stvaranje komisije za Ems. Ona dodatnim sporazumima regulira korištenje i upravljanje tim područjem.

"Pitanje granične crte je još uvijek neriješeno, ali to ne smeta ni Nijemce ni Nizozemce", zaključuje Frankfurter Allgemeine Zeitung, a prenosi Deutsche Welle.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.