Njemačka optužila čuvara u koncentracijskom logoru za sudjelovanje u 29 tisuća ubojstava

NJEMAČKI tužitelji optužili su umirovljenog radnika u automobilskoj industriji Johna Demjanjuka za sudjelovanje u više od 29 tisuća ubojstava Židova tijekom njegovog staža čuvara u koncentracijskom logoru.

On je optužen da je "imao udjela" u ubojstvima dok je bio čuvar u nacističkom logoru Sobibor u Poljskoj u kojem je bio od ožujka do rujna 1943. godine. Njemačka će od SAD-a zatražiti izručenje ovog optuženika.

U SAD imigrirao 1952. godine, a 1958. godine dobio američko državljanstvo

Optuženi 88-godišnji Demjanjuk živi u Clevelandu i negira umiješanost u ubojstva koja mu se stavljaju na teret. Najpoznatiji svjetski "lovac" na živuće naciste, Efraim Zuroff, rekao je da je vrlo zadovoljan zbog ovog poteza njemačkih vlasti, piše Guardian.

Rođeni Ukrajinac Demjanjuk u SAD je imigrirao 1952. godine, a šest godina kasnije dobio je i američko državljanstvo. Tvrdi kako u ratnim zločinima nije sudjelovao, a do 1942. godine bio je u Sovjetskoj armiji kada su ga zarobili njemački vojnici.

Zamijenilo ga se s "Ivanom Groznim" iz zloglasnog logora Treblinka

Njega se i ranije povezivalo s nacističkim zločinima, pa je tako 1986. godine izručen Izraelu zbog sumnje da je on sadistički nastrojeni nacistički čuvar iz zloglasnog logora Treblinka. Nadimak toga zlostavljača u logoru Treblinka bio je "Ivan Grozni", a Demjanjuk je u izraelskom pritvoru zbog te greške proveo sedam godina.

Američki sud otvorio je put za njegovo izručenje, a sada se čeka odluka njemačkih tužitelja i zahtjev za pokretanjem suđenja protiv ovoga, navodnog, čuvara u logoru Sobibor.

I.Kri.
Foto: Ilustracija

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.