Nikolić (SDP): Starijima treba omogućiti aktivno sudjelovanje u društvu

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

U POVODU Međunarodnog dana starijih osoba, 1. listopada zastupnica Romana Nikolić (Klub SDP-a) rekla je kako je važno starijim sugrađanima omogućiti aktivno sudjelovanje u društvu i aktivno, zdravo starenje.

"Mnoge starije osobe mogu dati doprinos društvu koje im treba dati mogućnost da svojim radom, ako to mogu i žele, poprave svoja primanja", rekla je Nikolić u saborskoj raspravi slobodnim govorima.

"U pandemiji su starije osobe posebno izložene osjećaju straha, nemoći i ispraznosti, povlače se u sebe, a neke su i izgubile bliske osobe", upozorila je.

Prema starijim osobama, istaknula je, trebamo se ponašati onako kako bismo željeli da se ponaša prema nama, promovirati generacijsku solidarnost i sprječavati njihovu diskriminaciju. Zahvalila je starijima na pozitivnom doprinosu društvu u kojem živimo.

Ocijenila je kako su država i društvo propustili djelovati budući da 70 posto umirovljenika živi ispod granice siromaštva, a najugroženije su udovice s prosječnom mirovinom od 2160 kuna.

Vidović Krišto: Neke banke angažiraju agencije za utjerivanje dugova

"Sve veći broj umirovljenika ne može zadovoljiti svoje potrebe i žrtve su psihičkog i fizičkog maltretiranja koje se često i ne prijavljuje", upozorila je Nikolić. Također je upozorila na nedostatan broj domova za starije i nemoćne osobe te da postojeći nerijetko imaju nedostatne uvjete.

Zastupnica Karolina Vidović Krišto (nezavisna) upozorila je da neke banke, navodeći primjer Addiko banke, angažiraju agencije za utjerivanje dugova bespravno im dajući podatke o građanima te im njihovi utjerivači dolaze na kućna vrata i traže jednokratnu otplatu duga u cijelosti.

"Hrvatska narodna banka ne poduzima ništa u skladu sa zakonskim ovlastima da spriječi takve nasilničke radnje, iako su nezakonite po hrvatskim i europskim propisima", rekla je Vidović Krišto.

Ustvrdila je kako je to dokaz da postoji uska skupina ljudi koja krši zakon, a državna tijela ne poduzimaju radnje koje im zakon propisuje, upozorivši kako HNB krši hrvatske i europske propise.

"U Hrvatskoj banke zarađuju daleko više, građani plaćaju više kamate nego u uređenim europskim zemljama jer u njima središnje banke skrbe o poštivanju zakonitosti, dok u Hrvatskoj HNB asistira pojedinim bankama u zlostavljanju građana i pljački njihovih klijenata", ustvrdila je.

"Borba za istinu i pravdu nema alternativu, ali će u konačnici pobijediti", poručila je Vidović Krišto, dodavši da hrvatski građani zaslužuju pravnu, pravednu i civiliziranu zemlju koja ih štiti od nezakonitosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.