Nije kriv: Kerum oslobođen optužbe za napad na policajca u Jokeru

SPLITSKI gradonačelnik Željko Kerum oslobođen je na Prekršajnom sudu optužbe za remećenje reda i mira na večeri Zagvožđana održanoj u Jokeru početkom prosinca 2009. godine. Radi se o poznatom incidentu u restoranu Sky tijekom kojeg se Kerum sam samcat sukobio s grupom aerodromskih policajaca u civilu. Sve sukladno strogom Etičkom kodeksu lijepog ponašanja nedavno uvedenom u Banovinu, za čije je poštivanje zadužen, a tko drugi do - gradonačelnik...

"Nije me briga što si policajac, poslan si po političkoj liniji da me provociraš..."

Prema optužnom prijedlogu splitske policije, Kerum je remetio red i mir. "Što vi radite ovdje? Ovo je sve moje. Nemate pozivnice, tko vas je pustio? Izvolite napustiti restoran", izderao se na policajce. Ivici Klariću pokidao je zlatni lančić, a nakon što mu se ovaj legitimirao kao policajac, Kerum mu je rekao: "Nije me briga što si ti policajac. Vi ste ovdje poslani po političkoj liniji da me provocirate. Izlazite!", nije se dao uvjeriti Kerum. Društvo je oduševljeno povikalo: "Tako je", navodi se u optužnom prijedlogu...

Slučaj je za optužbu postao izgubljen nakon svjedočenja policajca Klarića, koji je kazao da se nije radilo o ničem osobitom te da on ne bi to ni prijavljivao da mu šefovi nisu kazali da prijavi, kada su o svemu pročitali u medijima, koji su dosta opširno izvijestili o neredu na Večeri Zagvožđana.

Sud nije dočekao saslušanje Joška Svaguše, koji je bio jedan od predloženih svjedoka. Nije za tim bilo neke posebne potrebe pošto se ustanovilo da remećenja reda i mira zapravo nije ni bilo. Upitno je, naime, koliko je gradonačelnik mogao remetiti red i mir u restoranu u kojem je društvo zabavljao popularni Jole. Znamo da Kerum voli pustit' glas, no je li baš mogao nadjačati razglas od par stotina watti, čime bi se stvorila obilježja narušavanja reda i mira. Očito da ne, zaključio je sud.  

Politika kriva za sve!

Kerum je sudu predao pismenu obranu, na koju se u završnoj riječi osvrnuo branitelj Miro Šarić. Logično je što je bučnom društvu na šanku gradonačelnik prišao na način na koji je prišao. Nije znao da su policajci, a kada su se legitimirali, fino se ispričao i onda je zapravo sve trebalo ostati na tome. Radilo se manje o incidentu, a više o nesporazumu. Politika je, međutim, odlučila sve to iskoristiti u dnevno političke svrhe, zaključio je Šarić.

Kerum je tako na koncu prošao lišo. Izbjegao je plaćanje novčane kazne od dvije tisuće kuna, no još važnije, nije osuđen. Još se ne zna što je s vrtićima. Već pune dvije godine čeka se odluka Visokog prekršajnog suda na osuđujuću presudu kojom je Kerum zbog pogodovanja drugu Livaji kažnjen s 15 tisuća kuna. Nije najjasnije gdje je zapelo. Možda na Visokom čekaju da nastupi zastara?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.