Ni Polančec, ni Sanader: Anto Nobilo je glavna zvijezda procesa stoljeća

SUĐENJE Damiru Polančecu nije ni počelo. Nije još ni podignuta optužnica. A njegov odvjetnik Anto Nobilo već je u punom zamahu. Udara u širokim potezima. Udara visoko. Brani svog klijenta tako da napada sve oko njega.

Nije to ništa novo. Čim se Nobilo angažirao kao Polančecov odvjetnik, mogli smo pretpostaviti da će nastati totalni rusvaj. Mogli smo očekivati da će Nobilova strategija obrane vrištati sa svih naslovnica, da će branitelj upirati prstom u koga god stigne, da će se pripremati medijski teren za proces, vršiti pritisak na pravosuđe i politiku, preparirati javnost tako da sa simpatijama počne gledati na njegova klijenta.

Od Polančeca napraviti žrtvu i pravednika

Mnogi su jedva dočekali da se Damir Polančec nađe iza rešetaka. A sada će Nobilo od njega napraviti pravednika i žrtvu. "Polančec je ljut i ogorčen", rekao je u intervjuu Globusu. "Smatra da mu njegovi bivši kolege iz Vlade smještaju, da je izložen pretjeranom granatiranju, pogotovo u slučaju HEP".

Jasno, odmah je uperio prst prema Jadranki Kosor, koja je "glavni krivac za ovo što mu se događa", a prenio je i Polančecovu "povrijeđenost" ministrima koji su sjedili s njim za stolom kad se donosila odluka o HEP-u i TLM-u. "Polančec i šef HEP-a Mravak bili su protiv subvencionirane cijene struje za TLM", govori Nobilo, "ali oni su ostali u manjini i ta je odluka prošla jer su navodno ostali ministri glasali za".

Po Nobilovim tvrdnjama, Polančec je žrtveno janje kojem pokušavaju "natovariti veću količinu kaznenih postupaka" ne bi li ga "slomili da postane krunski svjedok protiv Sanadera". "Bivši premijer je krajnji cilj, a najlakše ga mogu umočiti preko Polančeca", tvrdi Nobilo, Polančecov branitelj koji se već uspio promovirati u glavnu zvijezdu najvećeg političko-pravosudnog procesa u Hrvatskoj. Uostalom, kao i mnogo puta do sada.

Medijska priprema važnija od samog suđenja

"U Hrvatskoj postoji barem pedeset odvjetnika koji poznaju pravo bolje od Nobila, ali kad bih morao pred sud, definitivno bih uzeo njega da me brani", izjavio je svojedobno Čedo Prodanović, govoreći za Jutarnji list o kolegi Nobilu. "Kao ni jedan drugi odvjetnik on je spreman učiniti apsolutno sve da obrani klijenta i pritom ne preza ni pred čim".

Znači, Polančec je dobro odabrao. Prije nego što se uopće našao na sudu, njegov odvjetnik započeo je u medijima proces njegove obrane. A medijski rat Nobilu je u dugogodišnjoj odvjetničkoj karijeri bio gotovo jednako važan - ako ne i važniji - od onog rata koji je vodio u sudnici.

Skretao pozornost sa svojih branjenika

Često je spretnim medijskim manipulacijama skretao pozornost na osobe koje je pokušavao prikazati pravim krivcima ili pak onima koji pakiraju njegovim klijentima. Pa je tako u slučaju Blaškić optuživao hrvatske obavještajce i paraobavještajce, Gojka Šuška i Markicu Rebića, optuživši ih da su skrivali dokumente i smještali njegovu klijentu. U procesu tzv. "zločinačkoj organizaciji" optužio je tužitelje Radovana Ortynskog i Dunju Pavliček Patak da "pakiraju" njegovim klijentima Nikici Jelaviću i Zoranu Pripuzu. Optuživao je i Vladimira Šeksa zbog prikrivanja ubojica obitelji Zec i koljača iz Pakračke Poljane. A vrhunac je izveo na suđenju Hrvoju Petraču, koji je - u dogovoru s DORH-om i državnim vrhom - pretvorio u proces Vladimiru Zagorcu.

U sudnicu se ulazi s formiranom slikom

Sada, pak, po istom modelu brani Polančeca. Optužuje Jadranku Kosor i sve ministre u Vladi, prijeteći da će ih sve postrojiti na klupi za svjedoke. Nobilo nije od onih odvjetnika koji skrivaju strategiju obrane i čuvaju se za suđenje.

Upravo suprotno, njegova glavna strategija je medijski napad: na nadređene, na odgovorne, na one koji procesuiraju, na one koji podmeću. Udara kako i kamo god stigne. Ne preza ni od čega i ne mari ni za što. A u sudnicu se naposljetku ulazi s već formiranom slikom i usađenim stavovima o tome tko su loši, a tko dobri momci. Tko je žrtva, a tko krivac.

Čak i kad gubi, Nobilo je moralni pobjednik

Posegnuo je čak i za onom već izlizanom poštapalicom o tome kako se procesom protiv potpredsjednika Vlade "želi ostvariti politički cilj, želi se skinuti visokorangirani politički skalp i tako se dokazati Europi". To uvijek pali: ako Polančec bude proglašen krivim, bit će to rezultat političkog pritiska; ako bude oslobođen, Nobilo će biti heroj koji se odupro političkom pritisku.
Uglavnom, ne može omanuti. Čak i kad gubi, Nobilo je moralni pobjednik.

"Nisu svjesni što su otvorili", izjavio je Nobilo, najavljujući "najveći kaznenopravni proces u hrvatskoj povijesti". Možda oni nisu svjesni, ali zato je svjestan Nobilo. A naročito je svjestan svoje uloge u procesu stoljeća. I što je najbolje, rusvaj je tek počeo.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.