Nevrijeme stiže u Zagreb: Nad gradom tamni oblaci, puše jak vjetar

Foto, Video: Čitatelj Indexa

NEBO nad Zagrebom se naoblačilo, a počeo je puhati i snažan vjetar.

Nakon više dana toplinskog vala danas stiže najavljena promjena vremena. U Zagrebu se očekuju i grmljavinski pljuskovi.

Više čitatelja poslalo nam je snimke gustih, tamnih oblaka nad glavnim gradom.

 

Kakvo nas vrijeme čeka?

Meteorologinja N1 televizije Tea Blažević najavljuje da su poslijepodne na moru, uglavnom na sjevernom Jadranu, moguće nevere. 

Dinamično bi moglo biti i u unutrašnjosti, najprije zapadnoj, ali prema večeri i istočnije. Mogući su lokalno izraženiji pljuskovi, uz grmljavinu, snažne nalete vjetra, a ne može se isključiti ni padanje tuče.

I meteoalarm, sustav za informiranje DHMZ-a, upozorava na lokalno moguće nevrijeme, u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu. Izdano je žuto upozorenje. Dio sjevernog Jadrana i zapad unutrašnjosti izdvojio je i Estofex, europski centar za oluje, kao potencijalno ugrožena područja.

Prognoza po regijama

Na istoku manje vruće i nestabilno. Mjestimice su popodne mogući lokalni pljuskovi, ponajprije u zapadnoj Slavoniji i intenzivniji, a navečer i na krajnjem istoku zemlje. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni, u središnjim predjelima prolazno i pojačan, a temperatura od 26 do 28 stupnjeva. I ovdje nestabilno uz pljuskove, lokalno moguće i intenzivnije, ponajprije popodne i navečer, prognozira Petra Mikuš Jurković za HRT.

Najveća vjerojatnost pljuskova je na zapadu zemlje, točnije u Istri i u Gorskome kotaru. Lokalno je moguće i grmljavinsko nevrijeme, praćeno jakim i olujnim vjetrom, a ne može se isključiti ni mogućnost tuče. Puhat će većinom umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar, navečer i bura, mjestimice i umjereno jaka.

U Dalmaciji će ponegdje biti umjereno jakog sjeverozapadnjaka i zapadnjaka, no ovdje će se nastaviti većinom sunčano i suho vrijeme. Uz obalu će i sutra mjestimice noću biti vrlo toplo, a danju gotovo posvuda vruće. Na jugu i dalje ljetni ugođaj, uz pretežno sunčano vrijeme. Puhat će umjeren do umjereno jak sjeverozapadni i zapadni vjetar, zbog kojeg će i more biti ponegdje valovito, ali mnogima ugodno za kupanje i osvježenje, temperature od 24 do 27 stupnjeva.

Kraj toplinskog vala

Idućih dana na Jadranu temperatura će biti tek u blagom padu. Prevladavat će sunčano vrijeme, a poneki pljusak moguć je rijetko, u petak u Dalmaciji, a u nedjelju na sjevernome Jadranu, što neće pridonijeti ublažavanju suše koja vlada i uz obalu i u unutrašnjosti, gdje također slijede nešto nestabilniji dani, s temperaturom oko prosjeka za doba godine. 

U petak će mjestimične kiše biti ponajprije u prvom dijelu dana, subota većinom suha, a od nedjelje opet raste vjerojatnost za češću kišu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.