Nevenka Jurak, bliska vrhu HDZ-a upletena u aferu Bankomat?

BIVŠI čelnik Uprave Hrvatske poštanske banke i prvoosumničeni u aferi Bankomat, Josip Protega uhićen je jučer na graničnom prijelazu Bregana. Policija je u međuvremenu otkrila kako je milijunske poslove pod izravnom nalogu Protege dobivala PR agencija Fima Media d.o.o. u vlasništvu Nevenke Jurak, bliske prijateljice Mladena Barišića, ravnatelja Carinske uprave, saborskog zastupnika i bliskog prijatelja bivšeg premijera Ive Sanadera. Jurak i njezina Fima Media je već ranije dobivala vrijedne poslove s Hrvatskim autocestama, HEP-om, Hrvatskim šumama i MUP-om.

"Sjećam se da je HPB preko te agencije, koja je imala zakupljene prostore za plakatiranje i zakup medija ugovorila taj način oglašavanja. No, sjećam se da ta inicijativa nije došla s naše strane, već izravno Josipa Protege. Agencija je dala ponudu, a kako banka nije u sustavu javne nabave, s njom su zaključivani ugovori. Koliko se mogu sjetiti radilo se o iznosima od milijun do najviše milijun i pol kuna", kazao je za Jutarnji Franjo Sinković, direktor mareketinga HPB-a.

Sinković tvrdi kako su to bili svi poslovi koje je tvrtka Nevenke Jurak obavljala za Poštansku banku iako rema drugim izvorima upravo je njezina PR agencija za državnu banku i poštu organizirala božićno-novogodišnje domjenke te prigodne domjenke u povodu Dana Hrvatske pošte u zagrebačkom hotelu Dubrovnik.

Prema podacima Poslovne Hrvatske od 100.000 eura prihoda u 2001. godini ta tvrtka je 2005. godinu završila s oko 1,2 milijuna eura prihoda. Godinu 2007. završili su s čak 7,3 milijuna kuna prihoda, a broj zaposlenih je od troje porastao na 11. Početkom prosinca prošle godine objavili smo kako je premijerka Jadranka Kosor stopirala višemilijunske poslove toj tvrtki s državnim tvrtkama.

Tako je tijekom 2004. godine Fima Media ostvarila 200.000 eura prihoda, a prihod joj se u prošloj godini procjenjivao na iznos između pet i deset miljuna eura. Fima Media organizirala je otvaranje dionica autocesta i obilaznica, virovitičke obilaznice i brojne druge prigode pa je tako i MUP od korisnika njihovih usluga kad je ta tvrtka za policiju odradila spot o sporoj vožnji po autocestama postao istražitelj njihovih usluga. Kako smo pak neslužbeno doznali, o poslovanju HPB-a državno odvjetništvo vodi istragu u četiri pravca.

Prvi su krediti fizičkim osobama, na koje je uglavnom bila koncentrirana akcija Bankomat, drugi se odnosi na kredite HPB-a pravnim osobama, treći krug su merging call krediti (jamstvo i temelj kredita su dionice, a ovdje su bile dionice koje nisu bile na burzi, odnosno nepostojeće).

Četvrti krug u koji ulazi i istraga o tvrtki Fima Media su potrošnja i investicije banke koja je bila enormna i dobar dio stavki investicija bio je fiktivan, odnosno lažan ili precijenjen i dodijeljivan po izravnom nalogu iz političkog vrha, kojeg je potom Protega proslijeđivao podređenima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.