Netflix zbog Saudijske Arabije povukao satiričnu emisiju

Screenshot: Youtube/Patriot Act

NETFLIX je epizodu svoje nove satirične emisije ''Patriot Act'' povukao iz ponude za Saudijsku Arabiju nakon što su se tamošnje vlasti službeno požalile. 

Svjetski poznata američka tvrtka nudi streaming televizijskog i filmskog sadržaja koji je bio kritično nastrojen prema saudijskoj kraljevskoj obitelji, a u kontekstu zvjerskog ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija u konzulatu te zemlje u Istanbulu. 

Podsjetimo, turski istražitelji utvrdili su da su Khashoggija ubili saudijski agenti koji su s tim ciljem došli u Istanbul, a američki Senat zaključio je, na temelju izvještaja CIA-e, da je saudijski princ prijestolonasljednik Muhamed bin Salman izravno umiješan u ovo ubojstvo. SAD je uveo i sankcije za 17 saudijskih dužnosnika povezanih s ubojstvom.

>> Pojavili se novi detalji o smrti novinara: CIA za sve krivi princa?

Epizoda "krši saudijski zakon o cyber-kriminalu"

Unatoč tome, 33-godišnji princ Muhamed i njegova vlada negiraju da su naredili ili znali za likvidaciju. Nakon što su prvo negirali da je novinar uopće ubijen, saudijski dužnosnici sada tvrde da su je izvršili "odmetnuti" agenti koji su sada na suđenju. Međutim, kritičari tvrde da nalogodavci zločina neće biti kažnjeni.

Kako javlja NBC News, Netflix je u svom priopćenju objasnio da mu je rečeno kako sporna epizoda krši saudijski zakon o cyber-kriminalu, prema kojem svakome tko producira, priprema ili prenosi sadržaj koji "ugrožava javni poredak, religiozne vrijednosti, javni moral i privatnost" prijeti kazna zatvora do pet godina i/ili novčana kazna do 800 tisuća dolara.

"Snažno podržavamo umjetničku slobodu, a uklonili smo ovu epizodu samo u Saudijskoj Arabiji nakon što smo zaprimili valjani pravni zahtjev", navodi glasnogovornik Netflixa u priopćenju,

>> Zašto Saudijska Arabija smije ono što drugi ne smiju?

Komičar o princu Muhamedu: Njegov nadimak je "Otac metka"

"Kad smo posljednji put ostavili našeg heroja, princa prijestolonasljednika Muhameda bin Salmana, Saudijci su se mučili s objašnjenjem nestanka novinara Jamala Khashoggija", kaže američki komičar indijskog porijekla Hasan Minhaj, inače donedavni suradnik u popularnoj satiričnoj emisiji ''The Daily Show'' u zabranjenoj epizodi emisije ''Patriot Act With Hasan Minhaj''.

Epizoda koja je sad uklonjena bila je na servisu Netflixa od listopada.

"Ne mogu vjerovati da je bilo potrebno ubojstvo novinara Washington Posta da svi kažu: 'O, izgleda da on ipak nije reformist.' Za to vrijeme, svaki musliman kojeg poznajem govorio je: 'Da, zamisli, on je princ prijestolonasljednik Saudijske Arabije'", dodao je Minhaj u svom monologu o princu Muhamedu, poznatom po akronimu MBS.

"Rekli su da je napustio konzulat sigurno. Onda su iskoristili dvojnika kako bi se činilo da je živ. U jednom trenutku, rekli su da je umro u tučnjavi, u stilu Jackieja Chana", rekao je Minhaj, ismijavajući više puta izmijenjenu službenu verziju Rijada. "Ništa od ovoga nije iznenađenje ako ste zaista živjeli u Saudijskoj Arabiji, jer znate koji je njegov nadimak u Saudijskoj Arabiji? Abu Rasasa, što znači Otac metka. To je najgangsterskije ime ikad", poentirao je ovaj komičar.

Amnesty International: Još jedan dokaz nemilosrdnog gušenja slobode govora

Minhaj je u epizodi doveo u pitanje i bliske odnose Washingtona i Rijada. "Saudijska Arabija praktički je bila menadžer benda za 11. rujna", dodao je, referirajući se na činjenicu da su velika većina terorista koji su izveli napade na SAD 11. rujna 2001. bili saudijski državljani.

Zanimljivo je da je američki predsjednik Donald Trump, za razliku od Senata, odbio pozvati saudijskog princa na odgovornost, tvrdeći da se ne zna tko stoji iza ubojstva i da bi "možda svijet trebalo pozvati na odgovornost, jer svijet je vrlo opasno mjesto".

Bliskoistočni direktor Amnesty Internationala Samah Hadid naveo je u izjavi da je incident s Netflixom još jedan dokaz "nemilosrdnog gušenja" slobode govora u Saudijskoj Arabiji te da Netflix "riskira potpomaganje saudijske politike nulte tolerancije prema slobodi izražavanja".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.