Netanyahu: Krenut ćemo željeznom šakom na kriminal u arapskim zajednicama

Ilustracija: EPA

IZRAELSKA krajnje desna vlada razmatra mogućnost dopuštanja vlastima da pritvore osumnjičene kriminalce u arapskim zajednicama u zemlji bez podizanja optužnice, rekao je danas premijer Benjamin Netanyahu. Cilj korištenja takozvanog administrativnog pritvora je poduzeti odlučnu akciju protiv organiziranog kriminala u arapskim stambenim područjima, rekao je Netanyahu na sastanku kabineta.

"Upotrijebit ćemo željeznu šaku, uključujući razmatranje administrativnih ograničenja i pritvaranja kako bismo zaustavili ova strašna ubojstva", rekao je Netanyahu. Arapski stanovnici Izraela prosvjedovali su zbog rastuće stope kriminala, a neki arapski čelnici optužili su Netanyahuovu vladu za ignoriranje problema i poticanje podjela.

"Našim ulicama teče krv"

Tjednim prosvjednim marševima protiv vladine politike, uključujući subotu navečer, zahtijevano je rješavanje tog problema. Prema medijskim izvješćima, od početka godine u nasilju među arapskim stanovništvom ubijeno je 157 ljudi, više nego dvostruko više nego u istom razdoblju prošle godine. Arapska manjina čini oko 20 posto izraelske populacije od gotovo 10 milijuna stanovnika.

"Našim ulicama teče krv", uzviknuo je gradonačelnik arapskog grada Tire Maamun Abd Elhai tijekom govora u Tel Avivu. Stariji član njegove općine ubijen je iz vatrenog oružja u blizini policijske postaje u ponedjeljak. Gradonačelnik je optužio Netanyahuovu vladu da se namjerno nije uhvatila u koštac s rastućim kriminalom u arapskom društvu.

"Uklonili smo organizirani kriminal u židovskom sektoru"

Netanyahu je u nedjelju nazvao zločin u arapskim zajednicama "nacionalnom nevoljom". "Uklonili smo većinu organiziranog kriminala u židovskom sektoru. To je ono što namjeravamo učiniti i u arapskom sektoru", rekao je Netanyahu.

Izraelske vlasti mogu iz sigurnosnih razloga šest mjeseci ili čak dulje držati ljude pod administrativnim pritvorom bez podizanja optužnice. Ovu kontroverznu mjeru Izrael je do sada koristio prvenstveno protiv Palestinaca na okupiranim područjima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.