Nestao spis o Brkiću

Foto: Hina

GLAVNI državni odvjetnik Dražen Jelenić odazvao se pozivu saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost zbog curenja informacija u aferi SMS, ali i otkrića tjednika Nacional da je Milijan Brkić bio upleten u odavanje tajnih istraga svodnicima još 2011. godine.

>> Šef DORH-a: Tada nije bilo dokaza protiv Brkića, slijedi nova istraga

Rekonstruirat će spis

“Neosporno je da je DORH podnio sucu Županijskog suda prijedlog za ispitivanje određenih osoba u svojstvu svjedoka. Oni su ispitani i radi se o osobama koje su prije svoja neformalna saznanja podnijeli policiji, a u istražnom postupku ih nisu podnijeli", rekao je Jelenić nakon sjednice na koju nije došao Milijan Brkić iako je član odbora.

Ispitivani neformalno, kasnije nisu ponovili optužbe

“One osobe na temelju čijih se neformalnih izjava krenulo u postupanje, to pred sucem nisu ponovile. Nakon rekonstrukcije spisa predmeta DORH će donijeti odluku. Probat ćemo rekonstruirati spis predmeta jer njega u ovom trenutku u Općinskom državnom odvjetništvu nema", dodao je Jelenić tvrdeći da nikakvog zataškavanja nije bilo, ali i priznavši da je spis nestao odnosno da ga DORH nema. Jesu li ga samo zagubili ili ga je netko odnio je pitanje koje ne ulijeva povjerenje u rad represivnog aparata.

Dodao je kako je provjerama na višim državnim odvjetništvima, Županijskom i DORH-u, utvrđeno da nikada Općinsko državno odvjetništvo nije ta dva nadređena odvjetništva izvijestilo o postojanju tog predmeta.

Ostojić: Želimo vratiti povjerenje u institucije

Ranko Ostojić, pak, rekao je da će biti ispitan svatko tko je mogao znati za tajnu istragu.

"Moram izraziti zadovoljstvo što su svi dijelovi sigurnosnog sustava, pa i oni koji nisu obvezni, poput samostalnog pravosudnog tijela, Državnog odvjetništva, koje nema obvezu doći u parlament, bili na sjednici i dali korisne informacije. Od svih sudionika razgovora dobili smo vrlo konkretne i precizne odgovore", rekao je Ostojić.

"Intencija ovog sastanka i zahtjev Odbora bio je prvenstveno da se vrati povjerenje u institucije. Percepcija je javnosti da, u trenutku kada cure informacije, postoje sumnje na zataškavanje i kompromitacija mjera, mi moramo obavezno reagirati", napomenuo je.

To smo i napravili i u skladu s tim sve naše poruke išle su u smjeru da odnosi s javnošću moraju biti takvi da se dade pravovremena i točna informacija, da se poduzimaju radnje i mjere o ljudima kod kojih se dogodi takva informacija i, najvažnije, da istina izađe na vidjelo, poručio je Ostojić.

U ovom trenutku se rade tri postupka. Jedan je u DORH-u kojim će se utvrditi kako je došlo do eventualnog zagubljenja spisa, odnosno da nema spisa iz 2011. godine, kazao je.

To ne utječe na druge postupke koje policija vodi i oni će ispitati sve sudionike koji su sudjelovali u drugoj akciji, vezanoj uz SMS-ove.

Svatko tko je znao za mjere tajnog prikupljanja podataka bit će ispitan

"Svatko tko je znao za mjere tajnog prikupljanja podataka bit će ispitan, pa čak i ako je riječ o glavnom državnom odvjetniku. Treći postupak odnosi se na curenje informacija iz policije, pa i u recentnim događajima“, kaže Ostojić.

Za Odbor je vrlo važno da je dobio vrlo precizan odgovor da je stvar iz 2011. godine, prema tadašnjem Zakonu o kaznenom postupku, završila odlukom istražnog suca koji je, saslušavajući osumnjičene, donio odluku da nema više ničega što bi rezultiralo nekim novim mjerama, rekao je.

Na pitanje znači li to da nije bilo zataškavanja, odgovorio je kako je bitno "da je tada sudac istrage taj slučaj kompromitacije zaključio".

Glavni državni odvjetnik je najavio da će rekonstruirati spis i onda će time zaključiti je li tu eventualno bilo stvari koje su suprotne zakonu, rekao je Ostojić.

Milijan Brkić, koji je također član Odbora, ispričao se da neće doći na sjednicu, a ravnatelj SOA-e Danijel Markić nakon sjednice nije htio odgovarati na novinarska pitanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.