PREDSJEDNIČKI IZBORI

Nema sumnje da je Julienne Bušić teroristica. Donosimo mišljenje američkog suca

Foto/screenshot: Index/Kolinda TV/Justitia Law

JULIENNE Bušić, udovica Zvonka Bušića, podržala je Kolindu Grabar-Kitarović u pokušaju osvajanja drugog mandata predsjednice Republike.

Ona je samo jedna iz galerije likova koje je HDZ izvukao da bi nagovorio birače da glasaju za njihovu kandidatkinju i u tome ne bi bilo ništa sporno da Julienne Bušić nije teroristica, koja je sa suprugom i još dvojicom muškaraca 1976. godine otela putnički avion i postavila bombu u ormarić na željezničkoj stanici, od koje je poginuo američki policajac. Julienne Bušić osuđena je na doživotni zatvor, ali je puštena na uvjetnu slobodu 1989. godine.

>> Ovo je policajac kojeg je ubila bomba Bušićevih, HDZ se njima hvali u kampanji

>> Desničari slave otmičara aviona Zvonka Bušića, a on je na sudu tvrdio da nije baš normalan

Doživotno na uvjetnoj slobodi

Otkako je objavljen video u kojem Julienne Bušić podržava Kolindu Grabar-Kitarović, HDZ-ovci i Kolindini obožavatelji upinju se da dokažu da ona nije teroristica jer je osuđena za "zračno piratstvo". I formalno su u pravu, osuđena je za "zračno piratstvo". No to nipošto ne znači da je Julienne Bušić ženska i moderna verzija Jacka Sparrowa, simpatičnog pirata s Kariba, koliko god da se u Hrvatskoj posljednjih desetljeća normaliziraju i najgori kriminalni i teroristički postupci "naših" momaka i cura. Julienne Bušić je, kratko i jasno, osuđenica na doživotni zatvor zbog otmice aviona i smrti američkog policajca koja će sve do posljednje sekunde svoga života biti na uvjetnoj slobodi i pod stalnom prijetnjom da je bilo koje kazneno djelo u Americi može vratiti u ćeliju. To što u Americi "zračno piratstvo" 1976. godine nije bilo isto što i terorizam, ne znači da Juliene i Zvonko Bušić, Petar Matanić i Frane Pešut nisu teroristi. Jesu.

Američki sudac u obrazloženju: To je gnjusan primjer terorizma

To nije samo naše neupućeno novinarsko mišljenje. Ekipa otmičara je 1978. godine u žalbenom postupku pokušala osporiti presude. Nije uspjela, a u obrazloženju je William Homer Timbers, jedan od sudaca nadležnog prizivnog suda, napisao: "Terorizam, domaći i međunarodni, jedan je od najtežih problema današnjice. Ova otmica aviona je gnjusan primjer takvog terorizma." Za suca Timbersa, dakle, nije bilo nikakve sumnje da su osuđeni teroristi, što stoji u presudi koja se nalazi na stranici Justitia, arhivi američke pravne prakse.

Mišljenje američkog suca u privatnom pismu

Da budemo do kraja pošteni i da ne biramo argumente kao što to čine oni koji glorificiraju ili brane Julienne Bušić, citirat ćemo i dio pisma kojim mašu njezini apologeti. 
"Nema sumnje da Julienne Bušić nije teroristica u bilo kojem smislu te riječi. Prije ovog djela nije napravila nijedno terorističko djelo i nema dokaza da je pripadala terorističkoj bandi", napisao je sudac John R. Bartels, no to je napisao 1986. godine, devet godina nakon što je osudio Julienne Bušić na doživotni zatvor i to njegovo mišljenje nije zapisano u presudi, nego u pismu. Privatno mišljenje je pravno neobavezujuće, bez obzira na to što je to napisao sudac.

I po hrvatskom zakonu je teroristica

Još jedan argument za tvrdnju da je Julienne Bušić teroristica, a ne "zračni pirat", može se pronaći u hrvatskom kaznenom zakonu. Bez obzira na to što se na nju ne primjenjuje i ne može se primjenjivati za njeno djelo jer nije počinjeno pod hrvatskom jurisdikcijom, vrijedi citirati ono što kaže kazneni zakon njene usvojene domovine. U članku 97. Kaznenog zakona stoji: "Tko s ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva, ili prisiljavanja države ili međunarodne organizacije da što učini ili ne učini…, počini jedno od sljedećih djela…: napad na život osobe koji mogu prouzročiti smrt, otmicu ili uzimanje talaca, otmicu zrakoplova, posjedovanje, pribavljanje, prijevoz, opskrba ili uporaba oružja, eksploziva…, kaznit će se kaznom zatvora od tri do petnaest godina". 

Sramota Hrvatske

Nema, dakle, nikakve sumnje da je po hrvatskom zakonu Julienne Bušić teroristica, baš kao i po mišljenju suca Timbersa, a to što je po izlasku iz zatvora postala ugledna zaposlenica hrvatske ambasade, savjetnica u uredu predsjednika Franje Tuđmana, spisateljica koju zovu u škole da djeci drži predavanja i što je Kolindi Grabar-Kitarović ona adut u kampanji, samo je jedna u nizu sramota Hrvatske.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz predsjedničke izbore instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: predsjednički izbori

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.