Ne, frustrirani jadnici, Kolindina kći nije samo tako upisala Harvard

Foto: Igor Kralj/PIXSELL, Index

O PREDSJEDNICI Republike, kao i o njenim prethodnicima, možete reći što želite – i da je potpuno nesposobna osoba na nepotrebnom radnom mjestu, i da nema modnog stila, čak je možete i nazivati raznim životinjskim imenima, kao što su uostalom njeni prethodnici dobili nadimak Dikobraz i Lignja. To je vaše demokratsko pravo. Štoviše, u svemu tome nećete biti ni upola prosti kao njemačka javna televizija kada govori o vlastitim političarima u humorističkim emisijama.

No kada vijest o tome da Kolindina kći Katarina Kitarović ide studirati u SAD jer je dobila stipendiju na vrhunskom svjetskom sveučilištu dovede doslovno do usijanja društvenih mreža i tisuća ogorčenih komentara – to govori samo o bolesnom i jadnom društvu u kojemu se oprašta sve osim uspjeha.

Primjereno obavještavanje javnosti

Kolinda je danas sasvim primjereno izvijestila javnost: ''Želim biti transparentna, otvorena i zaštititi privatnost svoje kćeri. Ona je sad učenica 4. IB programa MIOC-a. U želji da se makne od policije koja je prati 24 h na dan, prijavila se na četiri američka sveučilišta i svi su je primili. Riješila je njihove SAT testove i bila među prvih 1 posto najboljih studenata na svijetu, uključujući i Amerikance. Čula sam priče da je primljena na Harvard jer sam predsjednica Hrvatske, što nema veze s istinom jer znate da američki obrazovni sustav nije briga za to.''

Koliko god Kolinda nemala pravo na privatnost i koliko god njene odluke i ponašanje, pa i to s kim slavi rođendan može i mora opravdano biti predmet interesa javnosti – toliko njena djeca imaju pravo na anonimnost i vlastiti životni put. Obavijestiti o ovakvoj odluci je primjereno kako bi se suzbile razne glasine tko je šalje i tko to plaća.

Mlada Katarina je zaista među najboljima

Biti među 1% najboljih studenata po SAT testovima znači biti zaista među najboljima. Za one koji ne znaju kraticu, SAT (Scholastic Aptitude Test) je test sposobnosti koji se koristi kao prijemni ispit za upis na prvi stupanj studija u SAD-u, a polaže se u službenim administracijskim centrima (jedan postoji i u nas). SAT test se piše tri sata, uz dodatnih 50 minuta ako sadrži esej. Sam test nije ni skup, u SAD košta 47,50 dolara, a ako pišete izvan SAD, nešto više. I da – kod rješavanja vam ni u čemu ne pomaže činjenica što i tko su vam mater ili ćaća. Vaš uspjeh ili neuspjeh je samo i isključivo vaš.

Američke privatne škole, pa i Harvard, nude same ili s drugim zakladama cijeli niz stipendija ako ste stvarno dobri na testovima ili ako ćete iz nekog razloga dobro predstavljati školu – recimo da ste kvalitetan sportaš u sportovima koje Amerikanci prate. Vjerojatno će onima na Harvardu biti drago što im dolazi kći državnog poglavara jedne europske zemlje, ali ne zavaravajmo se – nismo mi tako bitni da bi oni nekome poklanjali stipendiju, a vrhunski rezultat na standardiziranom testu je Katarinin i samo Katarinin!

Zloća, jal i frustriranost

Hrpe negativnih komentara ispod relativno nevažne vijesti govore samo o zloći, jalu i isfrustrianosti potpuno nebitnih i beznačajnih osoba koje sjede iza lažnih profila jeftinih monitora. Ometa li vas Katarinin uspjeh na neki način? Ne. Ugrožava li vas ičim? Ne. Košta li vas na neki način? Ne, čak ćemo i uštedjeti jer tamo neće trebati policijsku pratnju. Čemu onda toliki zapjenjeni komentari iz kojih se vidi kako autorima izbijaju žile po vratu dok u grču lupaju po jeftinim tipkovnicama još jeftinije uvrede?

Pričaju neki kako, eto, Kolinda govori o potrebi ostajanja kod kuće, a ''šalje kćerku vani studirati''. Pa, svatko tko se izbori za studij za top 10 svjetskih sveučilišta treba otići tamo studirati – jer objektivno takva sveučilišta mi ne možemo imati. Čitam nedavno, šef katedre jednog kalifornijskog sveučilišta u tekstu o modernoj genetici usput spomene kako njegova katedra (dakle, ne sveučilište ili fakultet, obična malo veća katedra!) ima proračun od preko 400 milijuna dolara. Zaklada na koju se financijski naslanja Harvard vrijedi skoro 40 milijardi dolara – dva hrvatska proračuna.

Da bismo trebali imati jedno hrvatsko sveučilište u prvih 200 ili 100 – da, trebali bismo, ali ako je netko primljen u prvih 10, treba iskoristiti šansu na ponos sebe, obitelji, pa i zemlje iz koje je došao! Jer Hrvatska, Slovenija ili Češka jednostavno nemaju novca za tu razinu sveučilišta.

Je, lakše je ako ste se školovali vani – ali koliko ih to iskoristi?

Je li Katarina Kitarović imala neke pogodnosti? Sigurno, dio života je provela u SAD-u, poznaje običaje i odlično govori jezik. Naravno da su joj u tom slučaju neke stvari bile lakše. Ali stotine tisuća Hrvata žive vani pa, eto, ne upisuju svi Harvard ili oni koji su u Njemačkoj Institut Max Planck. Je li lakše doći u SAD ako ti roditelji imaju dobre prihode pa ti daju inicijalna sredstva dok se ne snađeš sa stipendijom i studentskim poslom? Sigurno je.

Ali u Hrvatskoj tisuće ljudi imaju plaću ili primanja (da ne zaboravimo one s apartmanima i sličnim) veću nego predsjednica Republike pa im ''zlatnu mladež'' uglavnom pronalazimo u crnoj kronici kada naprave neku glupost, a ne kao vijesticu da su postigli izniman uspjeh.

Zemlja u kojoj svi misle da su, eto, mogli uspjeti

U Hrvatskoj će vam oprostiti sve – i nerad i kriminal, sve osim uspjeha. Ovdje svatko priča kako je mogao, eto, uspjeti, ali nešto je malo zapeo… Svi su mogli nabijati balun kao Luka Modrić, koji je prošao put od pastira (doslovno) do svjetskog nogometnog vrha. Svi su mogli postati borci kao Mirko Filipović, ali, eto, nešto se omanulo… U stvarnosti, većina bi odležala tjedan dana da odradi jedan trening kao Modrić ili bi kukala iz kreveta tri mjeseca da dobije udaraca koliko u jednom meču dobije Mirko Filipović.

Pa, eto, stoga dobar savjet za sve ove koji su već od znoja i muke ispljucali i tastaturu i ekran iza kojeg pišu gadljive tekstove o Katarini Kitarović – SAT ispit nije skup, položite ga, a možete i recimo dobro veslati ili plivati ili igrati američki nogomet, nema problema, primit će vas američko sveučilište.

Naravno, ako imate konkretne dokaze da je Katarina Kitarović došla tu gdje je nezakonito, prijevarom, da je u pitanju kakvo muljanje s javnom nabavom ili joj netko ''sa strane'' plaća školovanje očekujući konkretne usluge od Kolinde – vrlo rado ćemo to objaviti i Kolinda više neće biti predsjednica. Nemate dokaza, a lupate? To samo govori kako ste, osim što ste jalni, još i zli.

Mladoj Katarini želimo sve najbolje na studiju, neka bude svima na ponos. A Kolindi – pratimo vas i vaše često isprazne izjave i dalje, to nam je posao. Ali nam je posao i javno se usprotiviti kada se netko bez argumenata i dokaza upliće u privatni život osoba koje nisu na javnoj funkciji, kao što je Katarina Kitarović, pa i kada to rade frustrirani jadnici kojima je jal najveće životno postignuće.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.