Nasljednik Jörga Haidera vjeruje da je Haider bio žrtva atentata

OSAM mjeseci nakon smrti kontroverznog austrijskog političara Jörga Haidera, njegov je nasljednik na mjestu predsjednika radikalne stranke Pokret za budućnost Austrije rekao kako je moguće da je bivši poglavar Koruške bio žrtvom atentata.

28-godišnji Stefan Petzner, koji je prije Haiderove smrti bio njegov glasnogovornik, u intervjuu austrijskim novinama "Österreich“ rekao je kako "postoje brojne naznake kako je dosadašnja verzija o prometnoj nesreći nepotpuna i kako je moguće da se radilo o politički motiviranom atentatu". Haider je poginuo u listopadu 2008. u prometnoj nesreći.

Unutarnji i vanjski neprijatelji

Haiderov nasljednik u maniri pravog paranoika svoje tvrdnje opravdava mnogim "argumentima". Na unutarnjem planu je Haider ponovno postao bitan nakon parlamentarnih izbora. Na vanjskom je "prvi posjedovao eksplozivne podatke u svjetskoj financijskoj krizi", a te su informacije "mogle postati neugodne po stvarne svjetske moćnike" (čitaj: Židove).

Petzner istodobno optužuje državno odvjetništvo pokrajine Koruške za političke manipulacije i traži od ministrice pravosuđa Austrije da provede novu istragu o Haiderovoj smrti. "Do smrti nije moglo doći onako kako je to predstavilo državno odvjetništvo u Koruškoj", rekao je Petzner.

Pritisak na ministarstvo pravosuđa

Argumente koje je Petzner iznio javnost je već mogla pročitati u knjizi teoretičara zavjere Gerharda Wisnewskog "Jörg Haider. Nesreća, ubojstvo ili atentat": Glavna svjedokinja nije ispitana pod zakletvom, nije se ispitalo svjedoke s kojima je Haider provodio zadnje sate, postoje nejednakosti između obdukcijskog izvješća koje nije našlo alkohol u Haiderovoj krvi, i 1,8 promila alkohola u krvi koje je navelo državno odvjetništvo.

"Ovim istupom želim proizvesti potrebni pritisak koji bi doveo do nove istrage. Mora se otvoriti nova istraga, nju mora voditi državni odvjetnik izvan Koruške, a ministrica pravosuđa mora garantirati istinitost i pravednost", rekao je Petzner.

Petzner je inače, odmah nakon Haiderove smrti, novinama rekao kako je Haider bio "muškarac njegovog života", a to se poklopilo s brojnim podacima o homoseksualnim sklonostima bivšeg poglavara Koruške. Petznerova sestra, Christiane, rekla je kako je Haiderova supruga bila ponekad ljubomorna na odnos kojeg su Haider i Petzner imali: "Stefan je provodio puno vremena s Haiderom, čak i tijekom vikenda i praznika. Nikad ga nije napuštao. Ponekad je Haiderova supruga zbog toga bila i ljubomorna na njega. Stefan i Joerg bili su najbolji prijatelji. Veza između njih je bila jaka. Na svoj su se način voljeli".Sad je prošlo dovoljno vremena, pa se pažnja s homoseksualnosti, neugodne po stranku koja koketira s fašizmom, može ponovno prebaciti na "svjetske moćnike" kojima je Haider bio "prijetnja".

J.D.
Foto: AFP (Arhiva)
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.