Nalaz obdukcije: Matteo Ružić je umro zbog astme i srčane mane

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

NA PRESS KONFERENCIJI u Ministarstvu zdravstva objavljeni su rezultati obdukcije koju su proveli stručnjaci Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku.

"13. kolovoza je napravljena obdukcija. Temeljem nalaza utvrđeno je da je Matteo umro zbog astmatskog bronhitisa i neprepoznate srčane mane, točnije mane krvnih žila", rekla je doktorica sa Zavoda. "Te dvije bolesti su zajedničkim skupnim djelovanjem dovele do smrtnog ishoda, točnije nagle smrti koja je konstatirana. Moram napomenuti da još neki nalazi obdukcijski nisu gotovi, ovo je bilo preliminarno izvješće koje govori o uzroku smrti", dodala je.

> Tijek presice mogli ste pratiti ovdje: Kujundžić najavio tužbe, ravnateljica Hitne se rasplakala

"Dakle, radi se o srčanoj mani koja je postojala već samo se kod mlađih ljudi takav problem može kompenzirati.  Naime, naš organizam je takav da on može u nekim okolnostima zbog svoje funkcionalnosti ne pokazivati simptome postojanja nekih bolesti kao što je ovdje bio slučaj. Nagla smrt je simptom neke bolesti koja već dulje vrijeme traje. Nema niti jednog stanja da je netko umro u vrlo kratkom roku, bolest je zapravo već trajala mjesecima, a negdje i godinama", objašnjava doktorica.

"Nažalost u takvim okolnostima nazočnost liječnika ne bi mogli izmijenita sudbinu, možemo govoriti o sudbinskom tijeku bolesti", ustvrdila je.

Sustav hitne medicine u ovom slučaju nije zakazao niti je bilo zatajenja u postupanju, rekao je ministar Kujundžić na konferenciji za novinare nakon predstavljanja rezultata obdukcije nad Matteom Ružićem koji je tragično umro 12. kolovoza na ulici u Zaprešiću, čekajući dolazak hitne pomoći.

Na pitanje o njegovoj odgovornosti ministar je naglasio kako je kao moralan čovjek koji je u ovom trenutku odgovoran za zdravstveni sustav od prvog dana govorio da će, ako se ustanovi da je zatajio sustav, dati ostavku.

"Sada se potvrdilo da je sustav funkcionirao, i drugo se potvrdilo da je u podlozi bila nagla smrt", kazao je ministar zdravstva Kujundžić.


Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.