Nakon ukradenog auta, njemačku ministricu progoni umjetnička slika



ULLA SCHMIDT, njemačka ministrica zdravstva, nikako da siđe s neugodnih naslovnica vijesti. Nakon blamaže s ukradenim službenim autom, kojeg joj je vozač dovezao na godišnji odmor u Španjolsku, sad ju progoni i slika koja joj je četiri godine ukrašavala ured.

Od 2002. do 2006. godine u uredu ministrice stajala je slika naziva "Blizanci 2000", koju je naslikala njena prijateljica Renate Müller-Drehsen. Sliku je naručilo njeno ministarstvo i u službenom je posjedu njemačke države.

Takva praksa nije neobična kod njemačkih ministara. Mnogi od njih na račun države kupuju umjetnička djela, čiji su autori često njihovi prijatelji. Takve se male transgresije obično opraštaju, a u normalnim okolnostima slika vrijedna 3,555 eura ne bi bila problematična.

Španjolska veza

Problem Blizanaca 2000 je u tome što je umjetnica Müller-Drehsen žena kojoj pripada kuća u Alicanteu u Španjolskoj, u kojoj ministrica Schmidt provodi godišnje odmore, i u kojemu je prošlog tjedna ukraden službeni auto.

Ministrica je već tjedan dana pod snažnom kritikom javnosti. Nakon što joj je automobil ukraden u Španjolskoj, otkrilo se da je ona sama otišla avionom na godišnji odmor, a vozaču naložila da se odveze do Španjolske kako bi joj bio dostupan ako zatreba. Schmidt je u poruci medijima dosta bahato rekla kako je to njeno pravo, ali je javnost iznimno nezadovoljna činjenicom da je ministrica na račun poreznih obveznika koristila auto u privatne svrhe.

Auto je vraćen nedugo nakon što se saznalo čiji je, jer se kradljivci očigledno nisu htjeli igrati s traženom imovinom, ali budućnost ministrice Schmidt ne izgleda najbolje. Slučaj trenutno istražuje ured državne revizije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.