Grbin: Sutra pokrećemo postupak opoziva Karamarka, Mol preko HDZ-a upravlja Hrvatskom

Foto: FAH

HRVATSKI SABOR, koji je u petak izgubio kvorum i nije uspio završiti glasanje, u srijedu će ponovno pokušati glasati o zakonima i izvješćima koje je raspravio proteklih tjedana, potvrđeno je u utorak prijepodne u Saboru.

Glasat će se o ukidanju Mesićeva ureda

Sabor bi, tako, napokon trebao donijeti zakon o ukidanju ureda bivšem predsjedniku države Stjepanu Mesiću, na čemu je ustrajavao Most, partner Domoljubne koalicije, koji proteklih dana nije skrivao nezadovoljstvo što taj zakon nije donijet.

Da će se, umjesto uobičajeno u petak, glasati već u srijedu, dao je u utorak naslutiti potpredsjednik Sabora Robert Podolnjak iz Mosta.

"Nemam neku posebnu informaciju o tome, imam samo upit predsjednika Kluba hoćemo li sutra biti na sjednici. Naravno da hoćemo, mi u Mostu smo uvijek redoviti", rekao je Podolnjak novinarima.

U Sabor je u utorak, na tematsku sjednicu Odbora za zdravstvo, došao potpredsjednik Vlade Božo Petrov (Most) no nije davao izjave. "Poslije ćemo", dobacio je novinarima ulazeći na sjednicu Odbora kojim predsjeda Mostova Ines Linić-Strenja.

Grbin: Mol je preuzeo HDZ

"Mogu samo reći, nek im je sa srećom", poručio je vladajućima Peđa Grbin (SDP). "Očito je voda došla do grla i očito će vladajući, posebno iz reda HDZ-a pokušati učiniti sve da javnosti prikriju činjenicu da je MOL preuzeo HDZ i da je očito da nam MOL vodi državu", rekao je Grbin novinarima u Saboru.

Vladajućima poručuje i kako je "ovo, najblaže rečeno smiješno, i da je naprosto vrijeme da odu".

Glasanjem u srijedu, Domoljubna koalicija i Most žele demonstrirati da kontroliraju parlamentarnu većinu nakon što tri tjedna za redom, zbog nedostatnog kvoruma, nisu uspjeli izglasati raspravljene točke, a što oporba tumači dokazom da parlamentarna većina zapravo ne postoji.

Prošlog petka, u sabornici se u podne okupilo 80-ak zastupnika, više od 76 koliko ih treba za donošenje odluka. Sabor je uspio proširiti dnevni red novim točkama i izmijeniti Zakon o porezu na dobit, no onda je kvorum 'pukao', elektronički sustav pokazao je da u sabornici samo 75 zastupnika.

Glasanje  je 'zapelo' na zakonu koji je trebao osigurati implementaciju europske uredbe s područja platnog prometa, pa se pretpostavlja da će u srijedu to biti prva točka o kojoj će se Sabor izjašnjavati.

SDP sutra pokreće raspravu o opozivu Karamarka, glasanje najkasnije za mjesec dana

U razgovoru za Index, zastupnik SDP-a Peđa Grbin potvrdio je da će SDP sutra pokrenuti raspravu o Tomislavu Karamarku i glasanje o povjerenju zbog afere konzultantica.

"Prošlog tjedna smo sa saborske govornice najavili da ćemo ukoliko Karamarko ne podnese ostavku u saborskoj proceduri zatražiti da se provede rasprava o radu i da se glasuje o povjerenju", rekao je za Index Peđa Grbin.

"Imajući u vidu da nije podnio ostavku, SDP će pokrenuti postupak opoziva", dodao je Grbin.

"Karamarko je stavio privatne interese ispred javnih"

On očekuje da će svi zastupnici glasati po svojoj savjesti.

"Na nama je da pokrenemo postupak opoziva gospodina Karamarka jer je to obveza koja za nas proizlazi iz načina na koji je on privatizirao javnu dužnost koju obnaša. Svaki će saborski zastupnik imati priliku po vlastitoj savjesti odlučiti prihvaća li ili ne Karamarkov model upravljanja državom. Svaki će zastupnik snositi posljedice takve odluke. Za mene nema dvojbe, Tomislav Karamarko je stavio svoje privatne interese ispred javnih i zbog tog mora otići", kaže Grbin.

"Rekao sam da je na djelu preuzimanje HDZ-a, a preko njega i države od strane Mola", dodaje Grbin.


"Podaci koji su zadnja dva tjedna izašli u javnost samo potkrepljuju tvrdnju koju sam iznio, a to je da Mol preuzima HDZ i državu. A izjave koje su o ovoj aferi davali i iz Mola i iz HDZ-a pokazuje da su spremni na sve osim da hrvatskoj javnosti kažu istinu", objašnjava.

Grbin nije želio spekulirati kakav će bit ishod glasovanja o povjerenju Tomislavu Karamarku koje će biti kad to odredi predsjednik Sabora, ali najkasnije za mjesec dana.

"Od svih zastupnika u Saboru očekujem da ovom glasovanju, ali i raspravvi koja će mu prethoditi pristupe odgovorno i da glasuju po savjesti. Pa tako i od kolega iz Mosta", rekao je Grbin za Index.

Grbin: Nepostojanje kvoruma je poruka koja se šalje vodstvu HDZ-a"

Osvrnuo se i na nepostojanje kvoruma zadnjih nekoliko tjedana.

"Na temelju ovog što sam čitao u novinama i na temelju svih reakcija, očito je da će HDZ učiniti sve da se pojave. Vidjet ćemo ujutro hoće li uspjeti", rekao je.

Prokomentirao je najavu povratka Milijana Brkića u Sabor.

"Ulasci i izlasci gospodina Brkića postaju, najblaže rečeno, smiješni. Pitanje nemogućnosti skupljanja kvoruma u vladajućoj većini u ovom trenutku nema veze s osobnom odgovornošću zastupnika nego se očito radi o poruci koja se šalje vodstvu HDZ-a. Jedno je kad kvorum ne skupite danas, a skupite sutra. Drugo je kad na niti jednom glasovanju od početka treće sjednice koje traje već mjesec dana niti jednom niste uspjeli skupiti kvorum za donošenje odluka. Tu se radi o sistemskom problemu, ne o problemima pojedinaca", zaključuje Grbin.


 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.