Nakon Indexova otkrića kreće novi postupak protiv Gorana Marića

Foto: Pixsell/Jurica Galoic

"DUŽNOSNIK Goran Marić u podnesenim izvješćima o imovinskom stanju nije naveo prihode stečene davanjem u najam nekretnine", stoji u odgovoru koji smo dobili od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

To je već druga najava postupka protiv ministra državne imovine s obzirom na to da je Povjerenstvo još jučer potvrdilo kako razmatra slučaj u kojem je Marić u imovinskim karticama prijavio višestruko nižu vrijednost kuće u Živogošću. Sada nam je potvrđeno da će se razmatrati i slučaj o kojem je jučer pisao Index, a vezan je za činjenicu da Marić nije prijavio prihode od iznajmljivanja.

No, krenimo redom.

Prvo je bila "Vila Marić", a sada je "Apartmani Filip"

Tjednik Globus otkrio je veliki jaz između realne i javno deklarirane vrijednosti Marićeva ljetnikovca u Živogošću. Tako je čovjek koji je uime vlade zadužen za procjenu državne imovine procijenio vlastitu nekretninu na 850 tisuća kuna, dok je stvarna tržišna vrijednost te kuće, prema procjenama trgovaca nekretninama, 3,5 milijuna kuna.

Portal Index jučer je otkrio da se ministar bavi iznajmljivanjem turistima, no u imovinskoj kartici nigdje se ne spominje taj dodatni prihod. Naime, na kući je vidljiva oznaka "Apartmani Filip". Na stranicama za oglašavanje navedeno je kako je osoba za kontakt Filip Marić. Ministar Marić sa suprugom Marijanom ima dva sina, Antu i Filipa.

Prve recenzije za smještaj u Apartmanima Filip, koji su se prvotno zvali "Vila Marić", objavljene su još u 2017. godini, a sudeći prema komentarima, ministar je bio dobar domaćin.

U 2017. godini, kada je sasvim sigurno već počeo iznajmljivati apartmane u Živogošću, nije prijavio nikakvu promjenu u imovinskoj kartici, a nije to učinio ni u siječnju 2018. godine. Naime, rubrika o "ostalim prihodima" ostala je prazna. Iznajmljuju se dva apartmana, jedan površine 36 kvadrata, a drugi od 42 kvadrata. Cijena u sezoni je od 90 do 100 eura za jedno noćenje.

Marić po naputku vlade ne odgovara na konkretne novinarske upite

Goran Marić već drugi dan odbija odgovoriti na konkretan Indexov upit o neprijavljenoj turističkoj djelatnosti. Naime, Marić slijedi naputak vlade Andreja Plenkovića prema kojem ministri nisu dužni odgovarati na konkretna pitanja od javnog interesa kada misle da bi odgovori mogli naštetiti njima, vladi ili HDZ-u.

No zato nam je odgovorilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Ministar nije prijavio dodatne prihode

"Nastavno na Vaš upit, obavještavamo Vas da dužnosnik Goran Marić u podnesenim izvješćima o imovinskom stanju nije naveo prihode stečene davanjem u najam nekretnine", stoji u odgovoru.

Povjerenstvo će sada, povodom informacija objavljenih u medijima, provesti redovitu provjeru podataka iz podnesenih izvješća o Marićevom imovinskom stanju u kojoj će prikupiti potrebne podatke od Porezne uprave i drugih nadležnih tijela.

"Ukoliko se utvrdi da postoji nesklad između podataka koje je dužnosnik naveo u imovinskoj kartici i podataka koje Povjerenstvo prikupi u postupku redovite provjere, od dužnosnika će se zatražiti pisano očitovanje o utvrđenom neskladu te će Povjerenstvo, ovisno o sadržaju dužnosnikovog očitovanja, odlučiti ima li elemenata za pokretanje postupka", stoji u odgovoru koji smo dobili iz Povjerenstva.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.