Nakić: Svi koji su se javili su pozvani da predstave svoj program. IT firma: Mi nismo

Screenshot: Z1 Televizija

TVRTKA IDE3 IT, koja je kreirala sustav za elektroničko glasanje - FairVotes, također se javila na poziv Hrvatske psihološke komore (HPK) za izradu računalnog programa za elektroničko glasanje. 

>> Protivnik reketa komora osnovao firmu. Dan poslije dobio posao od komore

> Komora brani posao koji je dobio Nakić: Nemamo obvezu odgovarati na mailove

No, za razliku od Marija Nakića, osnivača web stranice Liberal, koji tvrdi da je dobio taj posao jer je imao bolju prezentaciju od konkurencije, iz tvrtke IDE3 IT kažu da nisu bili ni pozvani da prezentiraju svoj sustav te nisu dobili odgovore ni na jedan od desetak mailova koje su slali HPK niti se Komora očitovala o njihovim primjedbama na sigurnost aplikacije.

Nikada im nisu odgovorili 

"S obzirom na znanje i iskustvo u području e-glasovanja, na vrijeme smo se prijavili na natječaj i postavili relevantna pitanja koja nisu bila spomenuta u natječajnoj dokumentaciji. Iste informacije su bile nužne za izradu takvog, sigurnog, transparentnog, ali i 100 posto anonimnog rješenja", kaže za Index Ivan Hendija iz tvrtke IDE3 IT, naglašavajući da nikada nisu dobili povratni odgovor, a ni očitovanje.

Ta se tvrtka javila Indexu nakon što smo jučer objavili članak o poslovima Marija Nakića, osnivača Liberala, s tom Komorom. No krenimo redom. 

Skupštine HPK od 2020. godine održavaju se tako da se sudionicima skupštine omogući sudjelovanje elektroničkom komunikacijom na daljinu u realnom vremenu, pri čemu su za videokonferenciju koristili platformu Zoom. Zbog nemogućnosti utvrđivanja glasova po pojedinim točkama i primjedbama koje je na tajno glasanje dalo Izborno povjerenstvo, jedna od prethodnih skupština bila je i poništena. 

Tek osnovana tvrtka dobila posao

Upravni odbor HPK odlučio je da će se ove godine održati skupština društva, i to opet dopisnim putem. Skupština je bila i izborna jer su se birali i novi članovi Upravnog odbora te je Upravni odbor ovog puta odlučio potražiti posebnu aplikaciju za tajno glasanje članova skupštine za Upravni odbor.

Tako je 6. svibnja donesena odluka za prikupljanje ponuda za izradu računalnog programa namijenjenog za glasanje na sjednicama skupštine, a taj računalni program morao je omogućiti javno glasanje, nakon kojeg se Komori isporučuje popis glasača i njihovih glasova po pojedinim točkama dnevnog reda, te tajno glasanje, koje "omogućava potpunu anonimizaciju glasača". 

Najboljom ponudom ocijenjena je ona tvrtke Mandarić d.o.o., koja je, kako tvrde HPK i Nakić, prenijela to pravo na tek osnovanu Nakićevu tvrtku Stroge mjere. 

Nakić: Bio je to najpošteniji natječaj u Hrvatskoj

Nakić je tvrtku registrirao tek dan prije odluke HPK o prenošenju prava s tvrtke koja je dobila natječaj na njegovu tvrtku. Ante Mandarić, direktor tvrtke Mandarić, koja je, prema odgovoru HPK, prihvatila prijenos na trgovačko društvo Stroge mjere j.d.o.o., kaže da ne zna tko je na kraju dobio taj natječaj. 

Nakić je u razgovoru za Index rekao da je Upravni odbor HPK pozvao sve one koji su se prijavili na natječaj da pred njima prezentiraju sve ono što imaju. Isto tako, Nakić je više puta u razgovoru za Index rekao da je natječaj HPK bio najpošteniji natječaj u Hrvatskoj.  

"Ja sam, koliko sam čuo, dobio na tom natječaju, odnosno moj program je dobio taj natječaj zato što sam ja donio gotovu stvar koju sam razvijao već dvije godine", rekao je Nakić za Index, dodavši da je već prije razvijao taj program za gradove i općine te ga je sada prilagodio. 

Hendija: Nismo imali prezentaciju, a nisu nam ni odgovorili 

No nisu svi prijavljeni bili pozvani na prezentaciju. Među onima koji su se prijavili i nisu bili pozvani je tvrtka IDE3 IT sa svojim programom FairVotes. Ivan Hendija iz te tvrtke kaže nam da je s Komorom već u listopadu prošle godine počeo razgovarati o gotovom FairVotes sustavu za glasanje za potrebe njihovih skupština.

"Javili su nam iz Komore kako je objavljen poziv za razvijanje računalnog programa za elektroničko glasanje, na koji smo se javili. Istaknuli smo da je sam razvoj sličnog rješenja upitno isplativ zbog kompleksnosti obrade podataka, sustava enkripcije i zaštite te garancije točnosti izbornih rezultata", ističe Hendija, dodajući da je u svemu nužno, osim tehničkih znanja, vrlo dobro poznavanje skupštinskih procesa i zakonitosti. 

"Ignorirali su nas"

FairVotes se danas koristi u Hrvatskoj i Sloveniji, broji oko 200.000 aktivnih glasača, a na najvećim održanim izborima je sudjelovalo 50.000 glasača. Sigurnost je zajamčena jedinstvenim tokenom koji dobiva svaki glasač i koji se poništava uspješnim glasanjem.  

"Javili smo se Komori, zvali na telefon, slali smo mailove, razgovarali sukladno navedenim uvjetima na stranici, ali apsolutno su se ignorirali svi upiti. Nekoliko dana zaredom smo telefonski razgovarali s njima, ali unatoč obećanjima, nitko nam se nikada nije povratno javio", kaže Hendija u razgovoru za Index. Ističe kako je riječ o malom iznosu u natječaju, no ignoriranje Komore bilo je nešto s čim se do sada nisu baš susretali.  

Hendija je Indexu proslijedio desetak mailova i vidljivo je kako gotovo ni na jedan nije dobio nikakav odgovor. Isto tako, nisu sudjelovali na prezentaciji za koju Nakić tvrdi da su svi bili pozvani. 

Komora: Izvođač je jamčio za anonimnost

Iz Komore su nam ranije odgovorili kako su temeljem poziva zaprimili tri ponude. 

"Upravni odbor Hrvatske psihološke komore je dana 30. lipnja 2022. godine na svojoj sjednici, a u skladu s ovlastima koje ima temeljem Zakona o psihološkoj djelatnosti i Statuta Hrvatske psihološke komore (Narodne novine broj 21/21), jednoglasno donio odluku o izboru izvođača", rekli su nam iz Komore o tom natječaju. 

Podsjetimo da su na kontaktirali nezadovoljnici unutar HPK zabrinuti za anonimnost same aplikacije koja nije uključivala ključić, token ili neki drugi multifactor autentikacije. Uz to su njihove lozinke bile poslane elektroničkom poštom.  

"Vezano za aplikaciju E-KOMORA i osiguranje tajnosti glasanja izvođač je pisano jamčio za anonimnost glasova što je i bio jedan od uvjeta objavljenih u javnom pozivu", stajalo je u očitovanju HPK na upit Indexa. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.