Najveći gubitak Turske u borbi protiv ISIS-a, 14 vojnika ubijeno

Foto: FAH

ČETRNAEST turskih vojnika ubijeno je jučer u žestokim borbama protiv militanata Islamske države za sirijski grad al-Bab. Još 33 vojnika su ozlijeđena.

To je najveći gubitak turske vojske otkad je u kolovozu pokrenula operaciju Štit Eufrata zajedno sa pobunjenicima Slobodne sirijske vojske, izvještava BBC.

Vojska je izvijestila  kako je ISIS iskoristio više bombaša samoubojica te da je ukupno 138 boraca ISIS-a ubijeno u borbama. Podatke nije moguće nezavisno provjeriti.

Borba za strateški bitan grad al-Bab, koji se nalazi 20 km od turske granice, vodi se u isto vrijeme dok nešto južnije Alep izmiče iz ruku pobunjenika. Turska vojska tvrdi da su ISIS-u naneseni teški gubici i da je blizu slamanja otpora džihadista u al-Babu.

Pritom se, međutim, nameće pitanje koji cilj je sljedeći, odnosno koliko daleko Turska želi ili može ići u Siriji. Možda najvažnije pitanje je - namjerava li Turska ići na Raku, takozvanu prijestolnicu ISIS-a.

Operacija Štit Eufrata službeno je pokrenuta s ciljem "čišćenje" teritorija sjeverne Sirije, u blizini granice s Turskom, od ISIS-a. U međuvremenu, pobunjenici i turska vojska ušli su u sukob i s kurdskim militantima YPG-a, koji imaju vlastite teritorijalne ambicije kad su u pitanju gradovi al-Bab, Manbidž i drugi u sjevernoj Siriji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.