Najgora HDZ-ovska kletva: Dabogda te Hebrang javno branio



ANDRIJA HEBRANG, predsjednik kluba zastupnika HDZ-a, danas je "od srca" branio stranačku mladež od optužbi da su na meti istražnih organa jer im je iz stranačke blagajne za volontiranje navodno od 2008. godine isplaćeno oko pola milijuna kuna. No, činjenica da je Hebrang opet na "prvoj liniji obrane" za HDZ-ovce nikako nije ohrabrujuća poruka.

Branio je Polančeca

Naime, većina njegovih branjenika ili je smijenjena ili je završila na sudu ili u Remetincu. Valja se tako podsjetiti kako je zdušno branio potpredsjednika Vlade Damira Polančeca.

"Nema govora o smjeni Damira Polančeca", objašnjavao je svojedobno Hebrang dodajući da nije čuo od USKOK-a Polančecovo ime među osumnjičenima za malverzacije. Polančec doduše nije smijenjen, ali sedam dana kasnije dao je ostavku. Trenutno čeka suđenje za aferu Podravka, a u međuvremenu je osuđen u dva sudska slučaja.

Branio je Rončevića

Naravno, jedna od najjačih Hebrangovih obrana bila je za bivšeg ministra Berislava Rončevića, kada je Hebrang bio član povjerenstva za istragu "afere kamioni". Hebrang je tada izjavio da je za Rončevića spreman dati ruku u vatru. Rončević je, podsjetimo, nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora. Hebrang čeka pravomoćnu presudu. Kao i Rončević.

Branio je Vukelića


Svojedobno je Hebrang za ministra Branka Vukelića znao reći: "Nećemo dati da našega Branka ruši neka lijeva stranka!". No, par godina kasnije Vukelić je ipak smijenjen i to u paketu s još tri ministra od strane premijerke Kosor. I na njegovom odlasku, kao i kod odlaska ministara Ivana Šukera, Marine Matulović Dropulić i Bože Biškupića, Hebrang se oprostio obrambenim riječima "nisu bili loši nego dolaze bolji".

Branio je Bergmana

Hebrang se istaknuo u obrani Većeslava Bergmana koji je na vlastiti zahtjev razriješen s dužnosti ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Naravno da Hebrangova obrana nije do kraja uspjela, a Hebrang dan-danas otvoreno zamjera HDZ-u da je u tom slučaju Bergmanu - koji se u međuvremenu i razbolio -  okrenuo leđa. Istraga oko poslovanja Bergmana u HZZO-u, prema posljednjim informacijama, i dalje traje.  

Kaže da nije branio Mravka

Hebrang je svojedobno odbacio medijsku priču da je na Predsjedništvu stranke branio Ivana Mravka, odnosno da je bio protiv njegove smjene. Hebrang je tada, najavljujući tužbe protiv novinara koji su pisali da je branio Mravka, objasnio da je on na dnevni red Predsjedništva HDZ-a stavio problem HEP-a i Mravka tražeći da se odmah i hitno ispita o čemu se radi.

Kako je tada rekao, bilo je nedopustivo da s Bergmanom nitko iz stranke nije razgovarao nakon razrješenja pa nije htio da se to isto dogodi i s Mravkom.


"Puno je veće zlo nevinog kazniti, nego krivoga pustiti da ga dočeka ruka pravde", rekao je Hebrang tada. Mravak je podsjetimo, na kraju balade, završio u Remetincu, doduše privremeno.

Morao je braniti i samog sebe

Hebrang je isto tako u svojoj karijeri više puta morao braniti samog sebe. Tako je njegova izjava iz Sabora, kojom se branio da je Sanaderu smislio Sloveniju kao izgovor za odlazak, otišla u anale. 

"Stazić laže da ja lažem da je Sanader lagao. Ispravlja nešto što ja nisam ja rekao. Ja sam rekao da mislim da je Sanader otišao zbog toga što sam rekao, a ja mislim i imam pravo misliti od 1990. godine", rekao je tada Hebrang u Saboru. 

Luburić borac za hrvatske interese

Hebrang "ima srca" ne samo za svoje suvremenike, nego i za povijesne ličnosti. Tako je svojedobno u beogradskom listu Nin okarakterizirao ustaškog čelnika Maksa Luburića kao borca za hrvatske interese. No, ako treba braniti, Hebrang će braniti i materijalne stvari.

Branio je i BMW

Tako je branio bivšeg premijera Sanadera od afere BMW riječima da troškova nije bilo zbog akcije staro za novo. Doduše, nakon što su potvrđena pisanja Indexa, Hebrang je mjesecima kasnije rekao da je u stranci "čuo da je razlika za gubitak vrijednosti automobila plaćena iz stranačke blagajne, no druge detalje ne zna". Nabavka BMW-a kao i drugih stranačkih automobila nalazi se pod istragom.

Branio je i Pavića

Od novijih slučaja valja naglasiti kako je branio HDZ-ovog glasnogovornika Mladena Pavića koji je ustvrdio da iza zagrebačkih prosvjeda stoji oporba.

Hebrang je rekao da kruže priče o 250 kuna nagrade, ali da on u to ne vjeruje te se nada da će te priče nadležna tijela ispitati. Hebrang je tada pozvao institucije da slučaj "istraže, opovrgnu ili potvrde". Policija je tu priču - opovrgnula.

Za Rojsa je bio happy end

No, Hebrangu treba priznati da je ipak u jednom slučaju doprinio happy endu. Naime, 2004. godine na sudu je kao svjedok opravdavao postupke optuženog Ljube Ćesića Rojsa. Njega se tada teretilo da je iz sredstava Ministarstva obrane 66. pukovniji plaćao kavu, šećer, plastične čaše i cigarete. Rojs je pet godina kasnije oslobođen svih optužbi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.