Nacional: HDZ ruskom donacijom platio IFO institut 2.6 milijuna kuna

Foto: Nacional

HDZ je ruskom donacijom platio IFO institut, odnosno gospodarski program te stranke, navodi Nacional.

Kako piše Nacional, Karamarko je pod okriljem instituta poslovne tajne, mimo znanja većine članova stranke, iz nepoznatih razloga dopustio da HDZ primi milijunske donacije ruskog kapitala zasad nejasnog porijekla. Pritom se vodilo računa da se porijeklo tog kapitala maskira putem više zaklada, a potom se tako doniranih 2,6 milijuna kuna iskoristilo za plaćanje njemačkog Ifo instituta. HDZ je troškove izrade gospodarskog programa koji je za njih radio njemački Ifo institut platio preko svoje Zaklade hrvatskog državnog zavjeta.

Sredstava za plaćanje Ifo instituta na račun Zaklade hrvatskog državnog zavjeta došla su od donacije koju joj je uplatila Zaklada Nova pokoljenja, povezana s tvrkama Migrit energija, Migrit solarna energija, Titan građenje i Titan nekretnine iza kojih, kako se sumnja, stoji ruski kapital, odnosno poduzetnica Oksana Dvinskykh, bliska prijateljica bračnog para Karamarko.

"Smatrao sam da nam suradnja s takvom zakladom ne treba, a kad je Karamarko odbio skinuti s UGOVORA klauzulu tajnosti, nisam htio potpisati izvješće za 2015.", potvrdio je za Nacional Davor Stier.


Podsjetimo, Stručnjaci iz munchenskog IFO-a i čelni čovjek tog Instituta Hans Werner Sinn zajedno su s HDZ-ovim ekonomskim stručnjacima izradili gospodarski program HDZ-a i njegove Domoljubne koalicije - "Gospodarski rast, održivi razvoj i zapošljavanje - 5+ Hrvatska", koji je Karamarko predstavio javnosti 1. listopada prošle godine.

GONG je u svibnju objavio popis sumnjivih financijera HDZ-a, među kojima je spomenuta i tvrtka Migrit energija, u vlasništvu Oksane Dvinskykh, o čemu je Index pisao. Radi se o prijateljici Karamarkove supruge Ane.

> GONG nabrojao sumnjive financijere HDZ-a, među njima i prijateljica Ane Karamarko

Oksana Dvinskykh i bračni par Karamarko družili su se i u izbornoj noći, kada je Ana Šarić bodrila Kolindu Grabar Kitarović u društvu svojeg prijatelja vaterpolista Dubravka Šimenca te Oksane Dvinskykh, a druženje je dokumentirano i fotografijom koja je kasnije objavljena na Facebooku. Tvrtka Titan Oksane Dvinskykh HDZ-u je donirala ukupno 100.000 kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.