COP28 bez dogovora oko najbolnijeg pitanja. Šef summita: Izađite iz zone komfora

Foto: EPA

Sultan al-Džaber, predsjednik summita o klimi COP28, pozvao je danas zemlje da izađu iz svoje zone komfora i zajedno rade na postizanju sporazuma prije završetka skupa 12. prosinca. "Molim vas da završimo posao. Morate se iskazati i tražim od vas da izađete iz vlastite zone komfora", rekao je al-Džaber na otvaranju plenarne sjednice nakon što je summit ušao u najtežu fazu pregovora.

Samo pet dana do kraja klimatskog skupa gotovo 200 zemalja tek se treba složiti u pogledu najbolnijeg pitanja - fosilnih goriva, iako se zna da je njihova uporaba glavni uzrok globalnog zatopljenja.

I Srbija se kandidirala za rotirajuće predsjedništvo

Trenutno najmanje 80 zemalja traži da summit donese sporazum koji bi pozivao na prestanak korištenja fosilnih goriva. U slučaju da se to dogodi, bio bi to presedan nakon tri desetljeća UN-ovih summita o klimi na kojima se nije na taj način raspravljalo o budućoj ulozi fosilnih goriva. 

U međuvremenu, istočnoeuropske zemlje nastoje riješiti pat-poziciju u odnosu na sljedećeg domaćina klimatskog summita COP29 budući da je Rusija najavila da neće dopustiti da bilo koja članica EU predsjeda summitom. Od danas se kao kandidat spominje Azerbajdžan, no ponude za rotirajuće predsjedništvo predale su i Moldavija i Srbija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.