Na Pelješcu pronađena grčko-ilirska kaciga iz 6. stoljeća prije Krista

Screenshot: HRT

Ekipa arheologa u mjestu Zakotorac na poluotoku Pelješcu došla je do velikog otkrića. Pronađena je očuvana grčko-ilirska kaciga starija od dvije i pol tisuće godina, prenosi HRT.

Pronalazak kacige kruna je četverogodišnjeg istraživanja grobnih gomila, u kojima je pronađena velika količina vrijednog materijala koji bi mogao promijeniti dosadašnja znanja o grčkoj kolonizaciji Sredozemlja u posljednjem tisućljeću prije Krista.

"Ovu kacigu bismo sada preliminarno mogli datirati u šesto stoljeće prije Krista. Vrlo je zanimljivo da se ovdje pojavljuju dva različita tipa na istom mjestu, što zapravo govori o kontinuitetu moći dotične zajednice. Ove kacige su uvijek bile simbol nekakvog statusa i moći", rekao je profesor Hrvoje Potrebic s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Kaciga stara najmanje 2500 godina

Iskapanja na ovom lokalitetu počela su prije 4 godine i čitavo vrijeme arheolozi su bili sretne ruke. Već prve godine otkrivena je jedna grčko-ilirska kaciga i to je tada bilo veliko iznenađenje. Pronalazak druge prava je senzacija.

"Sve te kosti nakon istraživanja šaljemo na bioarheološka istraživanja i oni tamo vide najmanji mogući broj individua, koliko muškaraca, žena, koliko djece, koliko su bili stari u vrijeme smrti", pojasnio je dr. sc. Domagoj Perkić iz Dubrovačkog muzeja.

"U Zakotorcu je ukupno 27 gomila, a dosadašnji rad otkrio je pravo povijesno blago. To su razne igle, kopče, fibule, dijelovi ogrlica od jantarnih ili staklenih perli... Ove godine smo prvi put našli jednu dijademu, brončanu traku koju je očigledno ženska osoba nosila na glavi", dodao je.

Pronađene i kosti, nakit...

U pomoć dolaze i strani stručnjaci. Već idućeg tjedna peteročlanoj ekipi pridružit će se kolege iz Italije.

"Trebao bi postati europski projekt, u ovom slučaju možemo se pohvaliti da Talijani dolaze gledati nas, u principu, ne pomažu nam u ovom trenutku, nego zapravo im pokušavamo pokazati čime raspolažemo ne bi li nam bili partneri za jedan veliki europski projekt koji bismo trebali prijaviti s ove i one strane Jadrana", kazao je Potrebica.

Zajednički rad stručnjaka iz svih jadranskih zemalja tako bi mogao donijeti potpuno nove spoznaje o grčkoj kolonizaciji Sredozemlja. Arheološki nalazi na Pelješcu nastavljaju otkrivati skrivenu povijest.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.