USPOREDBA cijena voća i povrća na pet tržnica diljem Jadrana s cijenama na tržnici u Osijeku pokazuje velike razlike - ponegdje su cijene za isti proizvod više i 100 posto.
Kako piše Glas Slavonije, u Puli kilogram nektarina košta 12 kuna, a u Osijeku čak upola manje, šest kuna. Za rajčicu je razlika još veća, u Puli kilogram stoji 22 kune, dok je u Osijeku 10 kuna. Kruške u Puli stoje 20 kuna kilogram, naspram neusporedivih 8 kuna u Osijeku.
U Poreču kilogram mrkve stoji 15 kuna, a u Osijeku osam do deset kuna. Za papriku je u Poreču potrebno izdvojiti 20 kuna, a u Osijeku 12 kn za kilogram, a uskoro će biti i jeftinija. Lubenica se na porečkoj tržnici može pronaći za šest do osam kuna po kilogramu, dok na osječkoj samo tri kune.
Šljive od 3 do 20 kuna
Zanimljivo, cijena tikvica je ista i u Poreču i u Osijeku, 10 kuna za kilogram. No cijena mladog krumpira dvostruko je veća u Poreču i stoji od osam do deset kuna za kilogram, a u Osijeku četiri ili pet kuna, ovisno o proizvođaču.
Razlika u cijeni šljiva je nevjerojatna - na porečkoj tržnici po 16 kuna za kilogram, dok u Osijeku za tri ili najviše pet kuna.
Cijene na tržnici u Dubrovniku su, očekivano, paprene. Kilogram kruški stoji 25 kuna, grožđe (bijelo i crno) 40 kuna, crveni luk, paprika, rajčica, zelena salata, pa čak i šljive, 20 kuna, a češnjak i mahune i 40 kuna po kilogramu.
U Splitu na tržnici kilogram rajčice ili paprike stoji do 15 kuna za kilogram, cijena mrkve jednaka je onoj na osječkoj tržnici, dakle od osam do deset kuna, a nektarinama pak cijena varira od osam do čak 16 kuna za kilogram.
Rajčice u Zadru
Na osječkoj tržnici ispleteni vjenčić bijelog luka stoji 15 kuna, a na splitskoj 100 kuna, međutim možete kupiti i samo glavicu za pet kuna.
Što se tiče cijena na tržnici u Zadru, kruške i nektarine su gotovo dvostruko skuplje nego u Osijeku, 15 kuna kilogram, isto je i sa šljivama i cijenom od deset kuna, kao i s lubenicom koja se prodaje po šest kuna za kilogram. Jedino se isplati u Zadru kupiti tikvice i rajčice, koje možete pronaći za pet, odnosno šest kuna po kilogramu. Kruške u Zadru skupe su kao i drugdje po obali, 15 kuna kilogram, a marelice su također dvostruko skuplje u Zadru nego u Osijeku - 20 kuna za kilogram. Kukuruz u Zadru stoji četiri kune komad, a onaj na osječkoj tržnici samo dvije kune.
Glas Slavonije prigodno podsjeća da je od 1. siječnja ove godine snižen PDV na voće, povrće, meso i ribu, ali to se uglavnom nije povoljno odrazilo na cijene tih proizvoda.
"Za glavicu salate koju prodajem trgovcu i dalje dobijem dvije kune, a cijena je na policama 4,99 kuna kao i lani. Mi smo očekivali da će ta cijena biti od 3,49 do 3,99 kuna, a i odgovorni su naglašavali kako će veća potrošnja po nižim cijenama potaknuti domaću proizvodnju, ali ništa od toga nije se dogodilo", nedavno je komentirao Hrvoje Gregurić, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara.