Na Madagaskaru će kirurški kastrirati pedofile

Foto: EPA

Parlament Madagaskara odobrio je novi zakon prema kojem će biti dozvoljena kirurška kastracija osuđenih pedofila pedofili kirurški kastrirati zbog svojih zločina, piše Daily Mail.

Prema novom zakonu, oni koji budu proglašeni krivima za silovanje djeteta mlađeg od deset godina, bit će podvrgnuti kirurškoj kastracije te će biti osuđeni na doživotni zatvor.

Ako je žrtva između deset i 13 godina, počinitelj će biti kemijski kastriran, dok će maloljetni počinitelj izbjeći kastraciju.

Pooštravanje zakona

Veliko je to pooštravanje zakona s obzirom da su prema ranijoj legislativi takva zlodjela predviđala blaže kazne i neku vrstu rada za opće dobro.

Prijedlog zakona predložio je predsjednik Madagaskara Andry Rajoelina prošlog mjeseca, što je ujedno bilo i jedno od njegovih ključnih obećanja u kampanji tijekom izbora prošle godine.

Međunarodne organizacije kritizirale su novi zakon. Tigere Chagutah, regionalni direktor Amnesty International za istočnu i južnu Afriku, rekao je da se “na Madagaskaru slučajevi silovanja nedovoljno prijavljuju te da je prisutna stigmatizacija žrtava i nepovjerenje u pravosuđe".

“Provedba kemijske i kirurške kastracije, koja predstavlja okrutno, neljudsko i ponižavajuće postupanje, kao kazne za one koji budu proglašeni krivima za silovanje maloljetnica neće riješiti taj problem i nije u skladu s ustavnim odredbama Madagaskara protiv mučenja i drugog zlostavljanja, kao ni s međunarodnim standardima ljudskih prava”, rekao je.

Ranije ovog mjeseca je i Kazahstan najavio da bi mogao uvesti kiruršku kastraciju osuđenih pedofila.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.