Na Kvarneru u devet mjeseci više turista nego rekordne 2019.

Foto: PIXSELL/Goran Kovacic

U PRIMORSKO-goranskoj županiji (PGŽ) od siječnja do kraja rujna u komercijalnom smještaju ostvareno je 14.86 milijuna turističkih noćenja, što je jedan posto više u odnosu na isto razdoblje rekordne 2019., rečeno je na zajedničkoj konferenciji za novinare Turističke zajednice (TZ) Kvarnera i TZ otoka Krka u Marini Punat.

Najposjećeniji je otok Krk, na kojem je ostvareno 6.2 milijuna noćenja, a slijede cresko-lošinjski otoci s 3.3 milijuna noćenja te crikveničko-vinodolska rivijera s 2.9 milijuna noćenja. Na Rabu je bilo više od dva milijuna turističkih noćenja, na opatijskoj rivijeri 1.8 milijuna, na riječkom području oko 880 tisuća noćenja, a u Gorskom kotaru 110 tisuća noćenja.

"Otok Krk zadržao lidersku poziciju"

Glavna tržišta su i dalje Njemačka, Slovenija, Hrvatska, Austrija, a slijede Italija, Mađarska, Češka, Poljska, Slovačka i Nizozemska.

Najveće povećanje broja noćenja i dalje je u objektima visoke kategorije, s pet zvjezdica. U rujnu je na Kvarneru također premašen rezultat iz 2019. jer je ostvareno 1.8 milijuna turističkih noćenja, što je 8 posto više u odnosu na rujan 2019.

Na otoku Krku je u devet mjeseci ostvareno 4.9 milijuna noćenja, što je 2.36 posto više u odnosu na isto razdoblje 2019. Do kraja godine očekuje se više od 5 milijuna noćenja, pa će ova godina, ako se to ostvari, biti rekordna turistička godina. Najviše noćenja bilo je u Krku, 1.3 milijuna, te u Baški, 995 tisuća, što zajedno čini 47 posto ostvarenih noćenja na otoku Krku.

''Otok Krk s 32 posto od ukupno ostvarenog turističkog prometa u županiji zadržao je lidersku poziciju kao turistički najrazvijenija mikroregija u županiji, vodeći turistički otok Kvarnera i Jadrana“, rekao je predsjednik TZ PGŽ, župan Zlatko Komadina.

"Više gostiju izvan glavne sezone"

Dodao je da posebno veseli više gostiju izvan glavne sezone što, kaže, doprinosi glavnom cilju turističkog sektora Kvarnera – cjelogodišnjem turizmu.

Na konferenciji je predstavljena Grupacija Marina Punat, koja obuhvaća Brodogradilište Punat, Marinu Punat Hotel&Resort, Marinu Commerce i manja povezana društva. Najveća marina sjevernog Jadrana i nositeljica prve Plave zastave u Hrvatskoj, stalna je luka za više od 1400 brodica i jahti.

Kako je rečeno, marina već godinama ima posve rasprodane kapacitete stalnih, godišnjih vezova, a prihod od dnevnog najma vezova i usluga za brodove u tranzitu je za 10 posto premašio prošlogodišnji. Rastu i drugi prihodi, a povećan je i broj narudžbi u brodogradilištu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.