Na komemoraciji za Praljka nije bilo Gotovine, Markača ni Čermaka

Foto: Pixsell/Robert Anic

NA DANAŠNJOJ komemoraciji za Slobodana Praljka bilo je mnogo poznatih lica.

>> GOTOVA KOMEMORACIJA Pljuvali po Haškom sudu, Praljak proglašen "mučenikom" i "ljudinom"

Koncertnu dvoranu Vatroslav Lisinski pohodila su dva Plenkovićeva ministra, Tomo Medved i Damir Krstičević, premijerov savjetnik Vladimir Šeks, zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Vaso Brkić, Marko Perković Thompson i - dva ratna zločinca, Mirko Norac i Dario Kordić.

Uz navedene, na komemoraciju su došli Nadan Vidošević, bivši šef Hrvatske gospodarske komore koji je optužen da je iz te institucije ilegalno izvukao najmanje 39 milijuna kuna, donedavni savjetnik predsjednice RH i notorni teoretičar zavjera Davor Domazet-Lošo, HDZ-ovac Luka Bebić, Nikola Štedul i bivši specijalac Željko Sačić. U Lisinskom su se pojavili i Đuro Glogoški, jedan od vođa šatoraša te Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik HRAST-a, ekstremno desne stranke koja podržava Plenkovićevu vladu.

Gdje su trojica generala?

Među tom šarenom ekipom nije bilo trojice poznatih generala, s Praljkom povezanih preko Haaga.

Ante Gotovina, Mladen Markač i Ivan Čermak nisu se pojavili na komemoraciji ratnom zločincu, iako su bili s njim u Haagu. Doduše, Markač je bio kasnije na misi zadušnici, ali ga nije bilo u Lisinskom.

Poznato je da je Ante Gotovina već odavno raskrstio s Hrvatskim generalskim zborom koji je organizirao ovu komemoraciju.

>> Što je Hrvatski generalski zbor? Dugo su bili politički redikuli s margine, a onda ih je ugledao HDZ...


Politički skup

Naime, u ožujku 2013. godine su okupili čak 48 umirovljenih generala Oružanih snaga RH te održali skup na temu ''Istina o Domovinskom ratu". To je bio politički skup kojemu je Gotovina, uz Petra Stipetića, Antona Tusa, Rahima Ademija i Milenka Filipića, odbio nazočiti. Stipetić je tada jasno rekao da ne želi sudjelovati u političkim skupovima na kojima se vrši pritisak na vlast.

Hrvatski generalski zbor organizirao je nekoliko skupova podrške generalu Anti Gotovini, no s njim su se vrlo brzo i razišli.

Osim toga, u prostorijama Generalskog zbora uvijek su bile tri fotografije i križ, odnosno raspelo. Fotografije su Franje Tuđmana i Gojka Šuška, a posljednjih godina fotografiju generala Ante Gotovine zamijenila je ona Kolinde Grabar-Kitarović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.