Na današnji dan Tito i partizani Hrvatskoj su vratili Istru

Foto: Wikipedia

Na današnji dan obilježava se spomendan ujedinjenja Istre, Rijeke, Zadra i otoka s maticom zemljom Hrvatskom. 25. rujna obljetnica je odluke pokrajinskog odbora u Istri koji je 1943. godine najavio sjedinjenje s Hrvatskom. Spomendan je uveden tek 2005. godine.

Toga je datuma 1943. godine u Pazinu održan sabor istarskih narodnih predstavnika iz svih dijelova Istre koji su pozdravili izjavu Narodnooslobodilačkog odbora za Istru od 13. rujna 1943. o priključenju Istre matici zemlji Hrvatskoj te Odluku ZAVNOH-a od 20. rujna o "priključenju Istre, Rijeke, Zadra i ostalih okupiranih krajeva Hrvatskoj". 

Pazinska odluka o pripojenju Istre matici zemlji Hrvatskoj objavljena je narodu Istre proglasom 26. rujna 1943. 

"Odluka, objavljena ubrzo nakon kapitulacije Italije 8. rujna 1943., iznimna je povijesna povelja koja označava prekretnicu u povijesti Istre, Rijeke, Zadra i otoka. ZAVNOH, kao začetnik vrhovnog predstavničkog i zakonodavnog tijela Hrvatske u poslijeratnom razdoblju, na Drugom zasjedanju u Plaškom u listopadu 1943. Pazinsku odluku proglasio je valjanom državnopravnom ispravom", piše danas na stranicama hrvatskog sabora o ovom događaju.

Kraj fašizma i talijanskih pretendencija na Istru i hrvatsko primorje

Nakon što su partizani sa zapada zemlje protjerali ostatke talijanskih snaga i okupatora jedino što je preostalo bilo je i službeno sjediniti prostore s ostatkom zemlje. U proglasu su napomenuli da ne priznaju sve "ugovore, pakte ili konvencije koje su razne velikosrpske vlade sklopile s Italijom, a po kojima su hrvatski krajevi Istra, Rijeka, Zadar, Lastovo, Cres, Lošinj i ostatak Kvarnera, kao i ostatak gorske i primorske Hrvatske predani Italiji".

Nastavili su govoreći kako se svi ti krajevi priključuju "matičnoj Hrvatskoj, odnosno novoj demokratskoj, bratskoj zajednici Jugoslavije". Nakon toga spomenuli su ostatak talijanskog stanovništva koji je živio u zapadnim krajevima i jamčili njihovu autonomiju. Proglas je zaključen s parolom: "Smrt fašizmu – sloboda narodu!"

Osim toga, uskoro je objavljen i politički manifest u kojemu se napominje kako je Istra oslobođena snagom vlastitog oružja i masovnog dragovoljnog pristupanja partizanskim postrojbama te voljom naroda. Proglas je najavio kraj fašističke, odnosno talijanske vlasti te smjenu sustava.

Proglas objavljen nekoliko dana prije odluke pokrajinskog sabora u Istri

Sama odluka o priključenju donesena je nekoliko dana ranije, 20. rujna 1943. godine, kad je ZAVNOH (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske) donijelo odluku o priključenju Istre, Rijeke i okupiranih dijelova Dalmacije Hrvatskoj.

ZAVNOH je praktički bila hrvatska vlada koju su osnovali partizani za vrijeme Drugog svjetskog rata. Odluke ZAVNOH-a kasnije će ući u Ustav Jugoslavije, a upravo će Ustavom iz 1974. godine Hrvatska dobiti pravnu podlogu za samostalnost.

U nastavku evo proglasa ZAVNOH-a od 20. rujna na temelju kojeg je Istra pripojena Hrvatskoj pet dana kasnije:

"Narod Istre, Hrvatskog primorja, Dalmacije i svih Jadranskih otoka u zajednici s junačkom Narodnooslobodilačkom vojskom Hrvatske, oslobodio je svoje krajeve ispod jarma talijanskih tlačitelja. Vlast u tim krajevima prešla je u ruke Narodnooslobodilačkih odbora - jedinih organa demokratske narodne vlasti koju naš narod priznaje. Na osnovu tih činjenica, kao i na osnovu načela o samoodređenju naroda, što su ga proklamirali naši veliki saveznici Sovjetski Savez, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države, Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske donijelo je sljedeće zaključke:

1. Proglašavaju se ništetnim svi ugovori, paktovi i konvencije koje su razne velikosrpske vlade sklopile s Italijom, a po kojima su hrvatski krajevi Istra, Rijeka, Zadar, Lošinj, Cres, Lastovo i ostali kvarnerski otoci predani Italiji.

2. Proglašavaju se ništetnim svi ugovori, paktovi i konvencije, sklopljeni između izdajnika hrvatskog naroda i talijanske vlade, kojima su dijelovi Gorskog kotara, Hrvatskog primorja, Dalmacije i dalmatinski otoci predani Italiji.

3. Svi spomenuti hrvatski krajevi, tj. Istra, Rijeka, Zadar, anektirani dijelovi Hrvatskog primorja, Gorskog kotara, Dalmacije i svi Jadranski otoci (uključujući i Lastovo, Cres, Lošinj i druge), priključuju se matici zemlji - Hrvatskoj, a preko nje novoj demokratskoj, bratskoj zajednici naroda Jugoslavije, za koju se naši narodi bore.

4. Talijanskoj nacionalnoj manjini, koja obitava u ovim krajevima, jamči se autonomija.

5. O gornjoj odluci obavještavaju se vlade savezničkih zemalja: Saveza Socijalističkih Sovjetskih Republika, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, kao i čitava svjetska javnost.

Smrt fašizmu - sloboda narodu!

20. rujna 1943.

Zemaljsko Antifašističko Vijeće Narodnog Oslobođenja Hrvatske."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.