Dan kad je počela opsada Dubrovnika, JNA je bombardirala obližnje kuće, vile i crkve

Screenshot: YouTube

Na današnji dan 1991. počeo je napad na Dubrovnik. Grad je bio granatiran sve do svibnja 1992. godine kada ga je oslobodila hrvatska vojska. Procjenjuje se da je grad u tom periodu napustilo oko 20.000 ljudi.

Borba za Dubrovnik

Napadi su počeli 1. listopada kada su bombardirane prve kuće, vile, crkve i ostale građevine. Snage JNA napale su grad iz smjera Prevlake. Rat se uskoro proširio na cijelo područje oko samog grada Dubrovnika, Rijeke dubrovačke, Župe i Konavala.

Preko 80% građevina doživjelo je nekakvu štetu od posljedica granatiranja. Uništena je stara dubrovačka gradska jezgra, a oštećeni su i brojni povijesni objekti čija izgradnja datira još iz srednjeg vijeka.

Snage JNA raketirale su i TV-odašiljač kako bi dodatno izolirale grad. Uskoro je nestalo i električne energije, vode i telefonskih veza. Amaterske radiostanice postale su jedina spona s ostatkom svijeta.

Obnova kulturne jezgre

Odgođena je školska nastava te je uveden policijski sat. Situacija se nastavila sve do svibnja iduće godine kada je hrvatska vojska oslobodila okolicu grada. Mnogi dragovoljci nastavili su se boriti u drugim dijelovima zemlje, znajući da rat i dalje nije gotov, premda je Dubrovnik spašen kompletne destrukcije.

Nakon rata Dubrovnik je ušao u proces obnove koja je trajala sve do kraja 90-ih. Obnova je restaurirala kulturnu baštinu grada, kao i infrastrukturu, što je omogućilo Dubrovniku da uđe u 21. stoljeće kao vrlo popularna mediteranska destinacija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.