MUP mu dao tablice s ustaškom simbolikom, on ih još poustašio. Tvrdi: Nisam ustaša

Foto: Facebook

ZLATKO JOŽEF iz Belog Manastira vozi bijelu Škodu Octaviju koja bi bila uobičajeni automobil da kombinacija brojeva i slova na registracijskoj tablici nije 1004-U.

Ono što vrijedi napomenuti je da je U na tablici crnim izolir-trakama stilizirano karakterističnim crticama na gornjem dijelu tako da izgleda kao ustaško. 

Ako je potrebno dodatno pojašnjenje brojki na tablici, 10. travnja 1941. osnovana je Nezavisna Država Hrvatska, čiji je simbol baš to uhato U, kakvo Jožef ima na registraciji.

Nazvali smo ga. Prvo nam je odmah poklopio

Nazvali smo ga. Javio se i čim smo mu se predstavili kao novinari Indexa, odmah nam je poklopio. Probali smo opet i uspjeli ga zadržati nekoliko minuta.

Potvrdio nam je da vozi automobil sa spornom registracijom pa smo ga pitali zašto na autu ima ustašku registraciju. Odgovorio nam je ovo:

"Molim, koji portal? Index? Vama ne dajem izjave, vi ste navijači pogrešne ekipe."

Upitali smo ga što mu to točno znači. Uzvratio nam je protupitanjem:

"Zašto se u Vukovaru grade spomenici Srbima? Ha, zašto?"

Odgovorili smo da smo pogrešna adresa za to pitanje te da se za to može obratiti lokalnim vlastima. O autu, za koji nam je, kako smo rekli, potvrdio da ga on vozi, više nije htio reći ni riječi.

Jožef novinarima rekao da je tek sad vidio da mu je U na registraciji pretvoreno u ustaško

Možda i ne treba čuditi što više nije htio razgovarati o autu ukrašenom ustaškim znakovljem uzmemo li u obzir njegov raniji razgovor s novinarima.

Prema Jožefu je, naime, nedavno postupala prometna policija. Kolegama s Telegrama rekao je da ga policajci nisu zaustavili u prometu, nego da su u utorak uslikali njegov auto na parkingu. 

"Kada sam ih vidio da fotografiraju, došao sam do vozila i pitao ih o čemu se radi. Rekli su mi da ima promjena na registracijama. Tada sam vidio da su na slovo U zalijepljene trake", rekao je Jožef. 

No to nije istina. Na njegovom Facebook profilu pronašli smo fotografiju automobila koju je objavio u rujnu, a na njemu su i tada registarske tablice s uhatim U. Jožef je objavio fotografiju automobila sa spomenutom registracijom 23. rujna 2020., a nakon objave Indexog članka ju je uklonio s Facebooka.

Posted by Zlatko Jožef on Wednesday, September 23, 2020

Ustaška simbolika na Facebook profilu

Da se ustaško U nije baš potpuno slučajno našlo na registraciji koja, kakve li slučajnosti, ima datum osnutka kvislinške nacističke države koja je ubijala Srbe, Rome, Židove i neistomišljenike, može se naslutiti i iz Jožefovog Facebook profila.

Posjetite li ga, vidjet ćete da Jožefu ustaška ikonografija nije nimalo stana. Uz pregršt ustaškog pozdrava "Za dom spremni", tu je i još eksplicitnija ustaška simbolika iz zločinačke NDH.

Jožef je tako prijateljima čestitao Božić uz sliku novina iz doba NDH na kojoj je u prvom planu ustaško znakovlje.

"Tako napišite: nisam ustaša"

Unatoč ovome, Jožef, koji na profilu ima i više fotografija u odori civilne zaštite Grada Belog Manastira, uvjerava da on nije ustaša. 

"Ja nisam ustaša. Osuđujem većinu toga što se događalo pod tim režimom, kao i pod komunističkim. Protiv toga smo se i digli ’91. godine. Ni po godinama nisam mogao biti ustaša. Registracije su takve jer sam 10. travnja upoznao svoju suprugu, s kojom imam troje odrasle djece, a slovo U označava upoznavanje. Zašto o tome ne napišete jednu lijepu ljubavnu priču? Tako napišite: nisam ustaša", rekao je Jožef Telegramu. Dodao je da je registarske pločice dobio bez ikakvih problema. "Nitko ništa ne pita. Pločice su regularno došle, samo je ovu izmjenu netko napravio", rekao je Jožef, vjerojatno zaboravivši da je na Facebooku prije više od četiri mjeseca sam objavio slike auta na kojem je također U stilizirano u ustaško.

"Policajci su me pitali tko je to učinio. Rekao sam kako pretpostavljam da su to napravili srpski ekstremisti koji se još uvijek kreću po Baranji. Smjesta sam to skinuo, s tim nije bilo problema", rekao je Telegramu i dodao kako su ga policajci prijavili usprkos tome što je uklonio dodatke s registracije.

Što o svemu kaže policija

Zoran Kon, glasnogovornik Policijske uprave osječko-baranjske, pod koju spada Beli Manastir, Indexu je potvrdio da su u slučaju ustaške registracije podignute dvije prijave. 

Policija je Jožefa prijavila zbog "nošenja ili isticanja simbola, tekstova, slika i crteža te remećenja javnog reda i mira jer je na svoju Škodu Octaviju stavio naručene tablice (BM-1004-U) na koje je naknadno zalijepio izolir-traku i pretvorio obično U u ustaško".

Kon nam je objasnio kako u samoj proceduri vlasnik vozila može odabrati registarski broj od najmanje tri do najviše sedam brojeva ili slova ili njihove kombinacije.

Iako u pravilima za izdavanje registarskih tablica stoji da "traženi registarski broj odobrava Ministarstvo unutarnjih poslova ako po svom sadržaju nije provokativan, neetičan ili protivan pravnom poretku, ako drugom vozilu već nije dodijeljen registarski broj zbog kojeg može doći do dupliranja prilikom transliteracije registarskih brojeva", nitko u MUP-u nije smatrao da je datum osnutka NDH u kombinaciji sa slovom U provokativan, neetičan ili protivan pravnom poretku.

Policija je Zlatka Jožefa prijavila tek naknadno za prekršaj "nošenja ili isticanja simbola, tekstova, slika, crteža i remećenja javnog reda i mira", i to zato što mu ni datum osnutka zločinačke ustaške države sa slovom U nije bio dovoljan pa ga je morao doraditi da još više sliči ustaškom simbolu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.