Možemo: U Europi i Hrvatskoj jača desnica. Trebamo se oduprijeti

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Kandidat stranke Možemo na izborima za Europski parlament Nebojša Zelić izdvojio je danas u Rijeci nedostatak priuštivog stanovanja kao jedan od ključnih problema s kojima se ova stranka namjerava baviti ako bude dio tog tijela.

Možemo će zahtijevati da se tom problemu priđe s europske razine, i to planski, kako bi se povećala javna ulaganja s ciljem osiguranja prostora za priuštivo stanovanje, rekao je Zelić na konferenciji za novinstvo. S druge strane, treba osigurati mehanizme da se ograniči cijena najma stanova, dodao je.

Drugo pitanje s kojim se Možemo namjerava baviti unutar europskih institucija je kvalitetno povezivanje željeznicom Hrvatske s ostatkom Europe. To se u prvom redu odnosi na izgradnju suvremene željezničke infrastrukture na koridorima od Rijeke, preko Zagreba, prema Mađarskoj te od Rijeke, preko Divače u Sloveniji do Italije. Svakako je potrebno veće ulaganje u željeznicu, istaknuo je Zelić. 

"Postojeći europski zeleni socijalni plan je nedovoljno socijalan i demokratičan"

Nadalje, nastavio je, potrebno je osigurati velik novčani iznos za urbanističke i druge infrastrukturne zahvate kako bi se prilagodilo klimatskim promjenama. Kandidat Možemo na listi za Europarlament Vedran Horvat rekao je kako je postojeći europski zeleni socijalni plan nedovoljno socijalan i demokratičan te da nije dovršen. 

Možemo namjerava zajedno s ostalim zelenim i sličnim strankama intenzivirati dovršetak ovog plana kako bi on bio koristan građanima EU, dodao je. Kandidat Borna Lozo je iznio problematiku mladih s kojom se ova stranka namjerava baviti. 

To su zahtjevi da se pripravništva i prakse učenika i studenta ubuduće plaćaju, da se olakša mladima zapošljavanje ukidanjem prekarnih oblika rada, poput ugovora za rad na određeno vrijeme. Možemo se zalaže i za aktivno i pasivno glasačko pravo osobama starijim od 16 godina, odnosno za spuštanje dobne granice za dvije godine. 

Vijećnica Možemo u Županijskoj skupštini PGŽ Morena Lekan navela je kako će se boriti protiv ugrožavanja ljudskih prava i urušavanja demokratskog sustava. U Europi i Hrvatskoj jača desnica, a tome se treba oduprijeti. Vidimo da se i u Hrvatskoj najavljuju brojne zabrane, cenzura, revizije školskih kurikuluma, lektire te reduciranje ljudskih, odnosno ženskih prava, ustvrdila je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.