Pitali smo MOST-ovce znaju li da su u svoj klub pozvali kriminalca: "Ne znamo baš puno o njemu"

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

NAKON današnjeg članka u Indexu o Romanu Leljaku i detaljima njegove biografije, zanimalo nas je što neki zastupnici Mosta misle o kriminalnim eskapadama njihovog stručnjaka.

>>Evo što radikalna desnica, MOST i HRT ne žele da znate o njihovom omiljenom borcu protiv UDBE

Za komentar smo prvo upitali Nikolu Grmoju.

Upitali smo ga jesu li u Mostu znali za Leljakovu živopisnu biografiju kad su ga pozvali u svoj klub u Saboru, kad su htjeli mijenjati Zakon o državnom arhivu.

Što je s Leljakovim kredibilitetom?

"Nisam znao za te detalje, ali ono što je bitno i zbog čega smo mi njega zvali je to da je on u svjedočenju u Munchenu donio dokumente na kojima se utvrdilo djelovanje UDBE. To je bio jedan od ključnih dokaza. Nije naš cilj otvoriti arhive samo za istraživače, već za sve ljude koje zanimaju nekakvi podaci vezani uz njihovu obitelj i nekakva događanja iz prošlog sistema. U tom smislu, on je istraživač amater, ali naš je interes da otvorimo arhive svima koji se time žele baviti. On je nas interesirao u tom smislu,  a ostatak nismo znali uopće o njemu."

Upitali smo ga ne čini li mu se da mu možda pada kredibilitet nakon toliko afera.

"Kredibilitet mu pada, ako je to istina, kao čovjeku. Ali, kao istraživaču ne, jer se bavio istraživanjem i taj njegov dokument je bio presudan u presudi koju je donio njemački sud. Ako je Njemačka uzela taj dokument kao relevantan, onda znači da u tom smislu nema ništa sporno. Ostalo ne mogu komentirati jer ne znam što je istina, a što nije, ne mogu suditi o čovjeku. Jednom sam s njim razgovarao.", rekao je Grmoja u razgovoru za Index.

Nisu baš upoznati s njegovom prošlosti


Tomislav Panenić nam je također rekao da ne zna ništa Leljakovoj biografiji i njegovim aktivnostima.

"Nisam ja s njim razgovarao, niti sam ga ja zvao. Čovjeka nisam ni upoznao, ne znam točno ni s čim se bavio. Ako je nešto napravio u mladosti, je li mora cijeli život ispaštati zbog toga?"

Kad smo mu napomenuli da je napravio malo više toga u mladosti i starosti, rekao je da će obavezno pročitati članak.

"Naša je inicijativa da se otvore dosjei. Nema on generalno neku pozadinu, nije naš predvodnik istraživanja. Imamo naše institucije koje se time bave, naravno da će biti zainteresiranih pojedinaca.", rekao je Panenić.

"Udrite po njemu"


"Ja ga nisam osobno upoznao, niti on ima bilo što, da kažemo, s klubom zastupnika ni sa strankom, koliko ja imam informacija. Ovo je bilo čisto da se njegova saznanja u Sloveniji mogu primijeniti. A ovo, ako ima problema sa zakonom, malo su to ti buntovnici koji prijeđu malo granicu.", dodao je, kroz smijeh, Panenić.

Napomenuli smo mu da je dobrano prešao granicu, a Panenić je nasmijano na to rekao: "Udrite po njemu onda. Ako ne valja, udrite".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.