Morževi potopili brod ruske mornarice na Arktiku

Foto: EPA

U VEOMA neobičnom sučeljavanju čovjeka i prirode na Arktiku morževi su napali i potopili brod ruske mornarice koji je u tom trenutku bio na ekspediciji. 

Brod tegljač Altaj iz Sjeverne flote ruske mornarice bio je na putu za arhipelag Zemlju Franje Josipa i prevozio je znanstvenike iz Ruskog geografskog društva, javlja Science Alert

"Široki polarni predjeli prepuni su opasnosti", stoji u nedavnom izvješću spomenute skupine. 

Jedna od tih opasnosti su morževi, veliki polarni sisavci koji mogu težiti više od tone i biti izuzetno opasni ako se osjete ugroženima. 

Pozadina događaja 

Kako bi došli na kopno, članovi ekspedicije morali su se pomoći manjim desantnim brodovima, pri čemu je jedan od njih napala ženka morža koja je na taj način pokušala zaštititi svoje mladunce. 

Iz mornarice je priopćeno da su "ozbiljniji problemi izbjegnuti zahvaljujući dobro koordiniranoj reakciji mornara Sjeverne flote koji su uspjeli udaljiti čamac od morža a da ga pritom nisu ozlijedili".

Časopis Barents Observer također je istaknuo da se u blizini morža u tom trenutku nalazio dron, iako nije potvrđeno da je to bio uzrok agresivnog ponašanja životinje. 

Ruska mornarica priopćila je da nije bilo oštećenja opreme, dok je iz znanstvenog tima potvrđeno: "Morževi su napali jedan od čamaca na ekspediciji. Čamac je potonuo, no tragedija je srećom izbjegnuta zahvaljujući reakciji vođe naše skupine. Svi su sudionici ekspedicije uspješno pristigli na kopno."

Ovo nije bio prvi slučaj konfrontacije ruske mornarice s morževima. Tako su se u svibnju ove godine na internetu pojavile fotografije iz 2006. na kojima je prikazan veliki morž kako spava na ruskoj podmornici.     

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.