MORH renovira 10 helikoptera, odobrio saborski Odbor za obranu

Foto: FaH

SABORSKI Odbor za obranu jednoglasno je u srijedu odobrio Ministarstvu obrane da pokrene postupak javne nabave za remont deset helikoptera Mi-171Sh, dvogodišnji posao vrijedan 210 milijuna kuna s PDV-om.

Radni i vremenski resursi deset helikoptera, ovisno o letjelici, prestaju važiti potkraj studenoga ove godine za prvi, a u svibnju 2017. za zadnji, deseti helikopter, rekao je zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić na Odboru, koji po proceduri mora Ministarstvu dati mišljenje prije pokretanja postupka javne nabave ako vrijednost posla prelazi pet milijuna eura.

Helikopteri su, naveo je Ivić, nabavljeni 2007. iz Moskve, kao dio podmirenja ruskog duga, opremljeni su sustavom naoružanja i imaju važnu ulogu u Oružanim snagama, odnosno Hrvatskoj vojsci. Generalni remont jednog traje do deset mjesci, a taj zahtjevni posao obavio bi Zrakoplovno-tehnički centar iz Velike Gorice koji je u protekle tri godine ishodio sva potrebna ovlaštenja te je u suradnji s inozemnim partnerima "usvojio" remont niza drugih tipova helikoptera.

Bulj: Sve se radi zadnji čas

Po završetku remonta, helikopteri će se koristiti za misije i zadaće u Oružanim snagama, rekao je Ivić.

Članovi Odbora ne spore potrebu da se remont obavi, no pitaju se radi li se to u vremenskom tjesnacu.

Miro Bulj (Most) drži da se sve radi "u zadnji čas", zbog čega HV-u prijeti opasnost da ostane bez letjelica i ugrožava sigurnost. Zanima ga i što je poduzeto da se naši standardi izjednače s NATO-ovim s obzirom da je Hrvatska članica NATO-a, a još koristi naoružanje 'istočnog bloka', odnosno SSSR-a.


Da se u remont ide prekasno boji se i Zdravko Ronko (SDP), koji smatra da je postupak javne nabave trebalo pokrenuti još u ožujku.
Joško Klisović (SDP) odgovara Bulju da se ništa ne ugrožava, da je riječ o redovitom održavanju, a da brigu o stanju u Oružanim snagama treba pokazati kod utvrđivanja proračunskog iznosa za Ministarstvo obrane.

Borbena spremnost neće se ugroziti

"Borbena spremnost Oružanih snaga neće biti ugrožena, ovo nisu jedini helikopteri, u prosnicu nam dolaze preostalu warriori", kaže Ivić i uvjerava da će sve biti napravljeno na vrijeme, da se, "prakitično" već sutra može krenuti u remont. Tumači i da Hrvatska nije jedina NATO članica koja koristi tehniku i oružje bivšeg SSSR-a, da za tu promjenu treba i vremena i novca.

Suglasan je da o svemu rečenom reba voditi računa kod donošenja državnoga proračuna jer se s  postojećim ne može razmišljati o novim oružjima i tehnici.

Ivić poziva članove Odbora da 24. studenog dođu u Ministarstvo na razgovor o prioritetima Ministarstva, ali i o cjelokupnom stanju u Oružanim snagama.

Time je zapravo odgovorio na Buljev zahtjev da Odbor raspravi o stanju u Oružanim snagama, te na zahtjev Steve Culeja (HDZ) da dobije izvješće o remontu MIG-ova.

Predsjednik Odbora Igor Dragovan (SDP) uputio ih je da dostave pisane prijedloge, rekao da se ne protivi širenju dnevnog reda, te da se o remontu već govorilo na Odboru.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.