Mnogi su strahovali od asteroida Apophisa. Neće nas udariti barem 100 godina

Foto: 123rf/NASA

ZNANSTVENICI s Instituta za astronomiju Sveučilišta Havaji su krajem 2020. priopćili da je asteroid Apophis promijenio putanju i da postoji mogućnost da 2068. udari u Zemlju. No NASA je sada objavila najnovije analize njegove orbite i navela kako se ovaj po nas opasan objekt neće zabiti u Zemlju u sljedećih stotinu godina.

Stručnjaci su otkrili Apophis (Aphophis) 2004. godine te je on ubrzo kategoriziran kao jedan od najopasnijih asteroida koji bi mogao pogoditi naš planet. Prva mjerenja u prosincu te godine pokazala su kako postoji vjerojatnost da će se 2029. sudariti sa Zemljom. No, nakon daljnje analize njegove orbite ustanovljeno je da će on tada samo proći vrlo blizu, ali da neće biti katastrofalnih posljedica.

Putanja Apophisa

Astronomska zajednica je nakon toga na neko vrijeme odahnula, sve do 2020. kada su stručnjaci s Instituta za astronomiju Sveučilišta Havaji objavili da je Apophis pod utjecajem efekta Yarkovski, što znači da se neki njegovi dijelovi zagrijavaju brže od ostalih, i da ubrzava na putu prema Zemlji. Zbog tog ubrzanja došlo je do blage promjene putanje te su astronomi kazali kako se sada pojavila mala mogućnost udara u Zemlju 2068.

Zapravo nezgodno je reći da je Aphophis promijenio putanju jer on ima permanentno laganu promjenu putanje. A stalna promjena putanje je upravo zato što stalno postoji jedna sićušna promjena brzine. Promjena brzine uvjetuje promjenu putanje. Dakle, njegova putanja se stalno pomalo mijenja, jedino što se sada promijenila malo više u smjeru sudara s našim planetom.

Ova objava potaknula je nove analize Aphophisove putanje te su sada astronomi putem radarskih promatranja i precizne analize ipak zaključili kako ne postoji rizik da tijekom sljedećih stotinu godina Apophis udari u naš planet.

"Isključili smo mogućnost udara 2068."

"Isključili smo mogućnost udara 2068. te naši izračuni pokazuju da nema rizika za takav događaj barem sljedećih 100 godina", rekao je Davide Farnocchia iz NASA-inog Centra za proučavanje objekata koji prolaze blizu Zemlje (CNEOS).

"Nakon nedavnih optičkih i radarskih promatranja nesigurnost oko Apophisove orbite smanjila se sa stotinu na samo nekoliko kilometara. To znači da smo sada znatno bolje upoznati s putanjom asteroida 2029. i da ga možemo ukloniti s popisa rizičnih objekata", dodao je.

Farnocchia je govorio o CNEOS-ovoj Tabeli rizičnih objekata koja prati nekoliko asteroida koji mogu u nekom trenutku u bliskoj budućnosti pogoditi Zemlju. Nakon najnovijih analiza, Apophis više na spada u tu tabelu, piše NASA.

Koliku štetu može nanijeti Zemlji?

Asteroid promjera oko 340 metara će 13. travnja 2029. godine proći pored Zemlje na udaljenosti manjoj od 32.000 kilometara, što je bliže nego orbita nekih satelita.  

Ante Radonić, popularizator planetarnih znanosti i stručnjak za svemirske letove objasnio je za Index koliku štetu može napraviti asteroid ovakvog promjera ako udari u Zemlju.

"Udar u Zemlju bi napravio regionalnu katastrofu i uništio te spalio područje široko na stotine kilometara, a štetnih posljedica bilo bi i globalno, s utjecajem na klimu. Ovaj asteroid spada u stjenovite asteroide, a mogao bi sadržavati oko 20 posto željeza. Ne znamo njegovu unutrašnju strukturu, a procjenjuje se da mu je srednja gustoća malo ispod 3 tone po kubičnom metro", kazao je Radonić.

Kada je nešto spada u NEO i PHO?

Asteroidi, odnosno objekti NEO, često projure relativno blizu Zemlje, a mediji su skloni pretjerati s izjavama o njihovoj opasnosti samo na temelju toga što su svrstani u kategorije PHO i NEO, koje su zvučnog imena. No što te kategorije uopće znače?

NEO je svaki objekt koji u blizini Sunca prođe na udaljenosti manjoj od 1.3 AJ (AU, astronomska jedinica). AJ označava okvirnu udaljenost Zemlje od naše zvijezde i iznosi 150 milijuna kilometara. To znači da se radi o tijelima koja će proći blizu našeg planeta u relativnom smislu. Primjerice, neki asteroid kategorije NEO može proći unutar udaljenosti od 6.3 milijuna kilometara od našeg planeta, što je zapravo dosta daleko. Za usporedbu, Mjesec je od nas u prosjeku udaljen 384.400 kilometara.

Aphophis će, s druge strane, 2029. proći kroz područje kojim prolaze sateliti - što će biti podosta blizak susret s objektom kategorije NEO.

Potencijalno opasan objekt (PHO) je ono svemirsko tijelo čiji je promjer veći od 140 metara i koje od Zemlje prolazi na udaljenosti 0.05 AJ (7.500.000 km) ili manjoj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.