MMF je samo alibi: Iduća vlada morat će dijeliti otkaze i rezati povlastice



S MEĐUNARODNIM monetarnim fondom ili bez njega, Hrvatsku čekaju tektonske promjene. Činjenice su sljedeće: više od 86 posto državnog proračuna rezervirano je za socijalna davanja, mirovine i plaće u javnom sektoru, proračunski deficit se povećava gotovo isključivo zbog posuđivanja sredstava za otplaćivanje ranijih pozajmica, gospodarstvo ne pokazuje znakove oporavka.

Da bi nam bilo bolje, najprije mora postati gore. Do poboljšanja neće doći sve dok država ne počne stimulirati gospodarstvo. A dok se god većina ionako prenapuhanog proračuna troši na otplaćivanje dugova i servisiranje javnog sektora, to nije moguće. Buduća vlast negdje će morati rezati. Ili će svjesno odvesti Hrvatsku ravno do dna.

Ovako dalje ne može

"Bolni rezovi" su fraza kojom se političari često razbacuju. Ali što to zapravo znači? Između ostalog, da će tisuće ljudi u javnom sektoru ostati bez posla, a još više će ih morati prihvatiti smanjenje raznih povlastica. Na udaru će se naći braniteljske mirovine, rodiljne naknade, subvencije u poljoprivredi... MMF u svemu tome može služiti samo kao izlika.

Upozoravaju na to i ekonomisti Damir Novotny i Slavko Kulić, koji vjeruju da su i prizivanje MMF-a i strašenje javnosti baukom te organizacije politizacija problema koji zahtjeva konkretna rješenja. "MMF ne može biti zamjena za Vladu", kaže Novotny. "Hrvatska ovako ne može opstati, ovaj mlin je preskup u smislu fiksnih troškova, a učinke ne daje", upozorava Kulić.

Linić nije otkrio ništa novo

Kamen spoticanja, za one koji nisu upućeni, opet je Slavko Linić. Liderima Kukuriku koalicije pao je mrak na oči kada je Linić spomenuo mogućnost da iduća vlada, koju će gotovo sigurno sastavljati današnja opozicija, već iduće godine u pomoć pozove MMF. Iako Linić nije otkrio ništa što nismo već znali, njegova izjava svejedno je podigla buru.

I Zoran Milanović, i Damir Kajin, i Radimir Čačić požurili su izjaviti da gospodarski plan Kukuriku koalicije ne predviđa poziv MMF-u, odnosno da Hrvatska sve potrebne mjere može provesti sama. Naravno, niti jednom riječju nisu specificirali kakve mjere planiraju provesti. Katastrofične prognoze i predizborna kampanja ne idu ruku pod ruku.

Javni sektor treba rezati, to nema veze s MMF-om

"Štednja u javnom sektoru je neminovna. MMF može biti samo alibi, ali mjere koje su potrebna mora povući vlada. Uopće ne vidim zbog čega se govori o MMF-u kao nekome tko će napraviti štetu hrvatskoj ekonomiji. Danas valjda znamo da moramo napraviti rezove u javnoj potrošnji, a to se podjednako odnosi na subvencije i na razne socijalne transfere. Skupine koje dobivaju novac iz proračuna moraju očekivati da će se njihova prava smanjiti", kaže Novotny u razgovoru za Index.

Na sličan način razmišlja i Kulić, koji već odavno upozorava da je trenutna ekonomska situacija neodrživa. Vladajući su ga uglavnom ignorirali. Uskoro to više neće biti moguće. "Mi imamo skup kapital, skupu vlast i skup nerad. Tako nešto ne bi mogle izdržati ni puno bogatije države od Hrvatske", kaže nam Kulić.

Ili će rezati Vlada, ili će rezati MMF. Ali rezat će se svakako

"Ako mi izvršimo rekonstituciju hrvatskog društva i od ovih 450.000 poslova uklonimo neproduktivni dio, a povećamo produktivni dio, možemo i sami napraviti sve što bi trebalo. Ali ako to ne napravimo sami i ako nam se i dalje reforme budu uvjetovale smanjenjem kreditnog rejtinga, onda će MMF vjerojatno ipak doći na poziv vlasti. Ako mi ne provedemo reforme sami, budite sigurni da će naši vjerovnici, među kojima je i MMF, to od nas tražiti", kaže Kulić.

Međutim, Kulić ističe i da nam MMF neće raditi nikakve usluge. "Neće oni doći u Hrvatsku i provoditi reforme o svom trošku. Sve će to opet biti na naš trošak. Što znači da ćemo pored svoje birokracije plaćati još jednu da uređuje naše unutarnje stanje. A plaćat ćemo još i europsku birokraciju. Ako smanjujemo unutarnju birokraciju, dok se vanjska povećava, nismo ništa napravili", tvrdi Kulić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.