Mladić iz Podravine pušio osvježivač pa premlatio prijatelja. Ničeg se ne sjeća

Ilustracija: 123RF

U PODRAVINI su sve češći incidenti povezanih s pušenjem osvježivača koji spadaju među sintetske droge, javlja Podravski.

Sintetske droge koje se legalno prodaju kao osvježivača zraka

Često se može čuti da nove sintetske droge, koje se polulegalno prodaju kao osvježivači zraka pod imenima poput Galaxy, Atomix, Vertex – „prže mozak“. Nedavno su u našem kraju zabilježena dva slučaja povezana s konzumacijom takvih supstanci. U koprivničkom prigradskom naselju 20-godišnji mladić napušio se Galaxyja te je potom susjedu demolirao automobil, a potkraj prošle godine podignuta je optužnica protiv 21-godišnjeg Koprivničanca koji je umalo nasmrt prebio prijatelja.

"Pušio sam Galaxy i pukao. Policajci su mi rekli da sam istukao prijatelja"

"Pušio sam Galaxy i odjednom pukao. Nisam znao za sebe, odjednom sam se našao u policijskoj postaji. Pitao sam policajce što sam napravio, a kad su mi rekli da sam istukao prijatelja, nisam vjerovao i iskreno mi je žao", kazao je mladić nakon ispitivanja. 

Sintetičke droge velik su problem jer kako se zabrani jedna supstanca, na tržištu se pojavi druga i tako iznova. Dr. Mirjana Gašparić Sikavica, šefica Odjela za psihijatriju koprivničke Opće bolnice, za Podravski je kazala kako je na Odjelu za psihijatriju posljednjih nekoliko godina bilo nekoliko slučajeva pojave kliničke slike psihoze kod kojih je dokazana prethodna konzumacija droge.

Opasnosti konzumacije novih droga

"Konzumacija novih droga, čiji je kemijski sastav nedovoljno poznat, daje teško predvidive posljedice. Sve droge djeluju na središnji živčani sustav, mijenjaju njegovu aktivnost te dovode do aktivacije i promjene dijelova mozga koji su odgovorni za osjećaj uživanja, stoga i konzumacija droge predstavlja opasnost za strukturu mozga, što se vidi po brojnim promjenama osobe koja konzumira drogu. Kada je razvijena ovisnost i mozak je nepovratno promijenjen u tom dijelu, potrebno je stalno opetovano uzimati istu tvar koja je ranije bila dovela do osjećaja užitka", kazala je za Podravski koprivnička psihijatrica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.