Mladi srpski "nestašni" hodža uhićen u BiH zbog dilanja droge

MLADI HODŽA Ismet Graca uhićen je danas u Sarajevu s još petoricom osumnjičenika koje bosansko tužiteljstvo tereti za organizirani kriminal i krijumčarenje droge. 21-godišnji Garca, javljaju bosanskohercegovački i srpski mediji, obavljao je dužnost hodže u selu Sugabine kod Sjenice. Vijest, navodi Kurir, nije nikoga pretjerano uzbudila.

"Ismet je istjeran iz srednje teološke škole, medrese 'Gazi Isa-beg' u Novom Pazaru, još u drugoj godini školovanja, zbog nepoštivanja islamskih propisa. Kasnije je, kako čujemo, završio neku medresu negdje u Bosni. Poslije je i neko vrijeme kod Zilkića u Zajednici bio imam u selu Sugubine kod Sjenice. Ipak, svi smo se silno začudili kad smo ga u listopadu 2007. godine ugledali na gradskom trgu u Novom Pazaru, u prvom redu sa ahmedijom na glavi, u pratnji Adema Zilkića kad je došao iz Beograda"; ispričao je njihov izvor iz Novog Pazara.

U akciji je zaplijenjena droga tržišne vrijednosti oko 250 tisuća konvertibilnih maraka, odnosno milijun kuna: 2.5 kilograma heroina, 100 grama speeda, 10 grama kokaina, 200 grama marihuane i 51 doza ecstasyja.

Opasnost od bijega

Za uhićene tužiteljstvo traži pritvor zbog opasnosti od bijega, jer se uglavnom radi o osobama s dvojnim državljanstvom. Naime, osim mladog imama, uhićeni su i lmir Šaljić (37) iz Sjenice i Enis Hajdarević (30) iz Priboja, obojica stanuju u Sarajevu i državljani su BiH i Republike Srbije, zatim Amir Gudžević (37) i Edin Poturović, zvani Softa (38), iz Sarajeva te Samir Bibić (31) iz Novog Pazara, srpski državljanin. Tužitelji smatraju da postoji opasnost da bi odlaskom u Republiku Srbiju mogli postati nedostupni pravosudnim organima BiH.

Sumnja se da postoji opasnost da bi oni boravkom na slobodi mogli utjecati na tijek istrage i na svjedoke te suučesnike. Pritvor traže i zbog "opće sigurnosti građana", jer se radi o istrazi krivičnog dela organiziranog kriminala i međunarodnog krijumčarenja opojnih droga, što predstavlja izuzetno ozbiljna kaznena djela.

C.D.
Foto: Kurir

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.