Mlada Saudijka napustila aerodrom u Tajlandu: "Može ostati"

Foto: EPA

IZBJEGLIČKA agencija Ujedinjenih naroda UNHCR izjavila je da je "vrlo zahvalna" što dužnosnici iz Tajlanda nisu deportirali 18-godišnju saudijsku djevojku koja je pobjegla od obitelji ovog vikenda i zatvorila se u hotelu zračne luke u Bangkoku.

>> Tko je Saudijka koja se zatvorila na aerodromu u Tajlandu? Obitelj je želi ubiti

Podsjetimo, Rahaf Mohammed al-Qunun se odbila ukrcati na avion koji je letio iz Bangkoka za Kuvajt i umjesto toga se zabarikadirala u hotelsku sobu na aerodromu.

Obitelj je želi ubiti jer je napustila islam?

Rekla je da se boji da će je njena obitelj ubiti jer se odrekla islama. Napuštanje islama, odnosno postajanje nevjernikom (arapski "kafir") kažnjivo je smrću u Saudijskoj Arabiji, kao i u nekim drugim većinski muslimanskim državama, u skladu s fundamentalističkim tumačenjem islamskog vjerskog zakona (arapski "šerijat).

Al-Qunun je na Twitteru objavila svoje fotografije i fotografije putovnice te zatražila azil ''od bilo koje zemlje koja je spremna zaštititi je od njene obitelji i spasiti od zlostavljanja ili ubojstva zbog napuštanja islamske vjere".

''Braća, obitelj i službenici saudijskog veleposlanstva čekat će me u Kuvajtu. Život mi je u opasnosti. Obitelj mi prijeti da će me ubiti zbog sasvim nebitnih stvari'', rekla je za Reuters.

Djevojka je na kraju, nakon drame za vikend, napustila aerodrom u pratnji službenika UNHCR-a, a iz te agencije su priopćili da će biti potrebno "nekoliko dana" da procijeni njen zahtjev za azil, prenosi BBC.

"Tajland će se pobrinuti o njoj najbolje što može", ali ne pruža azil

Saudijsko veleposlanstvo u Tajlandu opovrgnulo je da je ta zemlja zatražila da se djevojku izruči.

Udruge za ljudska prava, uključujući Human Rights Watch, izrazile su ozbiljnu zabrinutost za Mohammed al-Qunun, koja je putovala za Australiju preko Tajlanda. "Njen otac je sada ovdje u Tajlandu i to je razlog za zabrinutost", rekao je zamjenik direktora Human Rights Watcha za Aziju, Phil Roberston. Al-Qunun je ranije i sama rekla da je "zabrinuta i uplašena" što je njen otac, koji radi za saudijski režim, došao u Tajland po nju.

Djevojka se nadala zatražiti azil u Australiji, ali je to na kraju napravila u Tajlandu kad se nije uspjela ukrcati u avion za Australiju.

Šef tajlandske imigracijske policije Surachate Hakparn izjavio je u ponedjeljak navečer da djevojka "može ostati" i da "nema osobe ili ambasade koja je može prisiliti da ode negdje gdje ne želi ići". Dodao je da će se Tajland "pobrinuti o njoj najbolje što može".

"Tajland je zemlja osmijeha. Nećemo poslati nikoga da umre", rekao je Surachate.

Zanimljivo, ranije istog dana rekao je da će biti vraćena obitelji u Kuvajt. Tajland nije potpisnik UN-ove konvencije o izbjeglicama i ne pruža nikakvu pravnu zaštitu tražiteljima azila, iako u zemlji živi više od 100 tisuća izbjeglica.

Australska vlada izjavila je da će pozorno nadgledati ovaj slučaj i opisala tvrdnje mlade Saudijke o opasnosti koja joj prijeti "duboko zabrinjavajućim". Političari i aktivisti u Australiji i u Tajlandu pozvali su svoje vlade da odobre azil al-Qunun.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.