Ministrima auto samo do 22 sata, a kamo idu pratit će se GPS-om

Foto: FAH

NAKON što je MOST na svom Facebook profilu objavio kako su pripremili prijedlog racionalizacije troškova kojim će se godišnje uštedjeti deseci milijuna kuna poreznih obveznika, upitali smo ministricu uprave da nam pojasni na koji će se način točno uštede provesti i bez kojih će povlastica ministri i ostali dužnosnici ostati.

Naime, analiza je pokazala da su korisnici državnog proračuna 2013. godine na troškove službenih automobila potrošili 405 milijuna kuna, dok je u 2014. na troškkove reprezentacije potrošeno čak 20 milijuna kuna.

U odgovoru za Index MOST-ova ministrica Dubravka Jurlina Alibegović istaknula je kako će ministri, ukoliko njezin prijedlog prođe uži kabinet Vlade, ostati bez prava na korištenje službenog vozača i automobila 24 sata na dana.

Umjesto toga, ministri će, kazala je Jurlina Alibegović, pravo na službeni automobil i vozača imati radnim danima od 6 do 22 sata.

Praznicima i vikendom automobil će moći koristiti isključivo za službene potrebe, dok će zamjenici ministara službeni auto koristiti samo za službene potrebe.

"Prostor za uštede postoji, stoga će se detaljnije urediti smjernice upravljanja službenim vozilima, kojima će biti propisane klase vozila, godišnja preporučena kilometraža, kao i ugradnja GPS sustava kako bi se moglo pratiti kako se vozila koriste u praksi", rekla je ministrica.

Kresanje limita za mobitele s 400 na 75 kuna

Također se, navodi ministrica, uvode i limiti na službene mobitele koji će zamjenike i pomoćnike ministara, koji dosad nisu imali limite, ograničiti na 300 kuna mjesečno.

Savjetnicima predsjednika Vlade, ravnateljima ureda, agencija i direkcija mjesečni limit ograničit će sa sadašnjih 400 na samo 75 kuna mjesečno.

Mobitele će, ističe ministrica,  bez ograničenja moći koristiti samo premijer, potpredsjednici Vlade i ministri.

Što se pak tiče putovanja zrakoplovima, državni dužnosnici će od sada moći putovati samo za službene potrebe i na temelju putnog naloga, što dosad nije bilo određeno propisima.

"Internim aktom članovi Vlade morat će urediti način korištenja sredstava reprezentacije, kao i odrediti korisnike reprezentacije i razloge ugošćivanja. Limiti se uvode i na cijenu hotelskog smještaja, čiji dnevni trošak za smještaj u Hrvatskoj neće smjeti prekoračiti 500 kuna, a za smještaj u inozemstvu 1000 kuna dnevno", rekla je ministrica Jurlina Alibegović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.