Milošević još 1996. godine surađivao s Haškim sudom

TELEFONSKI razgovori koje je haški optuženik Ratko Mladić tajno snimao pokazuju da je Slobodan Milošević još 1996. godine intenzivno surađivao sa Haškim sudom.

Kako piše Blic, Miloševićevu suradnju s Haškim sudom dokazuje snimljeni razgovor između, već tada optuženim za ratne zločine, Ratkom Mladićem i tadašnjim predsjednikom Crne Gore Momirom Bulatovićem. U tom razgovoru Bulatović Mladiću prenosi Miloševićev zahtjev da u Haag za svjedoka pošalje svoga pomoćnog generala Zdravka Tolimira.

Mladić imao 40 sati snimljenih telefonskih razgovora

"Generale, to je neophodno, predsjednik Milošević to očekuje. Milutinović je bio na razgovorima s Casseseom. Dobili smo jaka uvjerenja da na njih nitko ne može politički utjecati...", kazao je predsjednik Crne Gore Mladiću. No, Mladić se na taj zahtjev oglušio te Tolimira nije poslao u Haag, već je ovaj uhićen 31. svibnja 2007. godine.

Milutinović je tada bio ministar vanjskih poslova, a Antonio Cassese prvi predsjednik Haškog suda. Kazete i CD-i s telefonskim razgovorima su zaplijenjeni u kući njegova sina Darka u veljači ove godine. Izvori bliski istrazi tvrde kako je Mladić snimio više od 40 sati telefonskih razgovora, među kojima su i oni s Miloševićem, Radovanom Karadžićem, Jovicom Stanišićem, Momirom Bulatovićem i drugima.

Uhićenja dokazuju Miloševićevu suradnju s Haškim sudom

Kao jedan od dokaza Miloševićeve suradnje s Haškim sudom Blic navodi i uhićenje Dražena Erdemovića u Srbiji 2. ožujka 1996. godine. Erdemović je priznao da je bio u streljačkom vodu u Srebrenici te je za to kasnije i osuđen. Pretpostavlja se i kako je uz Miloševićevo odobrenje krajem rujna 1998. godine bosanski Srbin Stevan Todorović uhićen i izručen Haagu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.