Milinović traži spas zdravstvene reforme od Državnog odvjetništva

VEĆ GOTOVO dva mjeseca obiteljski liječnici odbijaju naplaćivati participaciju pacijentima, tako da je čitav problem došao i do državnog odvjetništva.

Novi Zakon o zdravstvenom osiguranju nalaže pacijentu da mora plaćati participaciju, ali ne obvezuje liječnike da ih naplaćuju, što liječnici koriste kao argument prilikom nenaplaćivanja participacije od pacijenata. Ministarstvu zdravstva odgovor Državnog odvjetništva trebao bi stići ovaj tjedan i njime bi se trebalo razjasniti postoji li mogućnost da se liječnike natjera u naplati participacije ili, ukoliko to i dalje odbijaju učiniti, da ih se kazni, piše Jutarnji list.

Tko stvara veće gubitke?

Državni proračun odbijanjem liječnika da naplate pacijentima participaciju, mjesečno je oštećen za 300 tisuća kuna, tvrde u Ministarstvu zdravstva, dok liječnici tvrde kako bi mjesečni gubitak proračuna bio i kudikamo veći te bi iznosio 3,5 milijuna kuna, da se participacija naplaćuje te da se svakog od 2350 liječnika obiteljske medicine mjesečno isplaćuje po 1.500 kuna.

"Do sada su bila tri radna sastanka u Državnom odvjetništvu vezana uz naplatu participacija", kazao je za Jutarnji list ministar zdravstva Darko Milinović, koji je tim i potvrdio uključenje Državnog odvjetništva u problem naplate participacija.

"Zakon treba provoditi i zato smo u dogovoru s Državnim odvjetništvom. Ministarstvo zdravstva može uočiti nepravilnosti i liječnicima poslati inspekciju. Sljedećeg tjedna ići ćemo u inspekciju po bolnicama i ordinacijama primarne", istaknuo je Milinović te najavio moguće opomene i novčane kazne za liječnike, ukoliko inspekcija Ministarstva otkrije nepravilnosti.

Reforma zdravstva bolesnik je koji mjesečno stvara deficit od 1,5 posto u proračunu

Milinović je objasnio kako liječnik koji je uhvaćen u prekršaju, a ima 30.000 kuna glavarine, može dobiti od 3.000 do 9.000 kuna kazne. Ipak, sama zdravstvena reforma i njezini troškovi mjesečno stvaraju deficit od 1,5 posto u državnom proračunu i rješenje za taj gubitak mora se što hitnije pronaći, prije nego li čitava stvar preraste u nerješivu dubiozu. Postojanje tog problema Milinović demantira, međutim on je za Jutarnji potvrđen iz više Vladinih izvora.

Zdravstvo se i dalje financira isključivo iz proračuna, što i predstavlja glavni problem, jer se uvođenjem participacija iz njega dodatno crpi novac, a slično je i s dopunskim osiguranjem, koje je gotovo u cijelosti ostalo u HZZO-u. Povrh svega, velik dio građana i dalje je oslobođen participacija, a razliku između uplaćene police dodatnog osiguranja i potrošenih participacija, pogodili ste, plaća isključivo proračun.

Milinović: Sanader mi skida kapu do poda

"Ne znam tko plasira takve informacije. Premijer je sve rekao time što mi čestita jer sam se usudio učiniti ono što nije učinio ni jedan drugi ministar zdravstva. Rekao je da mi skida kapu do poda. Nema gubitaka. Dapače, dnevno pristiže od 8 do 10 tisuća prijava za dopunsko osiguranje", zaključio je na kraju Milinović.

K.S.
Foto: Index (Arhiva)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.