Milijunska šteta: Hrvatske željeznice namjestile još jedan natječaj?

ZORAN POPOVAC, predsjednik Uprave Hrvatskih željeznica, potpisao je 16. lipnja prošle godine Odluku kojom je prihvatio 1,465.000 kuna skuplju ponudu slavonskobrodskog Đure Đaković Tradea d.o.o. za isporuku kočnih umetaka od sivog ljeva, piše Jutarnji list.

Zbog sumnje da je pogodovao konkurenciji, spor je na Upravnom sudu pokrenula zagrebačka tvrtka Euros koja je ponudila kočne sustave po cijeni od 7,879.200 kuna bez PDV-a, a izabrana je Đakovićeva ponuda koja je iznosila 9,345.000,00 kuna bez PDV-a.

Ovaj spor je i dalje u tijeku, pa u Eurosu nisu htjeli komentirati ništa vezano za natječaj koji su izgubili iz formalnih razloga. Između ostaloga, HŽ im je zamjerio što u natječajnoj dokumentaciji nisu "preveli originalne nazive tvrtki na hrvatski jezik", poput srpske "Livnice Požega" ili Marienhütte koje su navodno trebali prevesti u "Marijina željezara". Vjeruju da je natječaj bio sročen tako da ga nitko osim Đure Đakovića nije mogao ni dobiti.

HŽ odbio i jeftiniji retardant

"Nismo ni mogli ponuditi kočne umetke M-142-58 jer je to interna oznaka Đure Đakovića, a takva oznaka ne postoji ni u tehničkim uvjetima", navodi Euros u svojoj tužbi.

Podsjetimo, i kod kupnje retardanta koji se smatra krivcem velike željezničke nesreće u Rudinama gdje je poginulo šestero ljudi, odbijena je riječka tvrtka koja je nudila HŽ-u jeftiniji retardant, ali je također odbijena iz formalnih razloga.

Iz HŽ- a tvrde kako je HŽ-Cargo objavio 8. travnja 2008. otvoreni postupak javne nabave u Elektroničkom oglasniku javne nabave za nabavu kočionih umetaka od sivog lijeva.

Državna komisija za javne nabave odbila žalbu Eurosa

"U zadanom roku na predmetni postupak pristigle su dvije ponude, a ovlašteni predstavnici naručitelja su u skladu s dokumentacijom za nadmetanje nakon analize ponuda ocijenili ponudu ponuditelja Đuro Đaković Trade d.o.o. iz Slavonskog Broda u iznosu od 9.345.000,00 kuna jedino prihvatljivom i prikladnom te predložili u Zapisniku o pregledu i ocjeni ponuda Upravi HŽ-Carga donošenje Odluke o odabiru dok su ponudu tvrtke Euros d.o.o. u iznosu od 7.879.200,00 kuna ocijenili neprihvatljivom jer nije u skladu s dokumentacijom za nadmetanje. Naručitelj je 16. lipnja 2008. donio Odluku o odabiru kojom je kao najpovoljniju odabrao ponudu ponuditelja Đuro Đaković Trade d.o.o. iz Slavonskog Broda.", stoji u priopćenju HŽ-a te se dodaje da se na tu odluku Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave žalila tvrtka Euros.

HŽ dalje navodi kako je žalbu Eurosa Državna komisija za kontrolu javne nabave odbila 10. srpnja 2008. godine te je zaključen ugovor s Đurom Đakovićem. "Razlozi odbijanja žalbe iznijeti su u navedenom rješenju kojim je nedvojbeno utvrđeno da provjeravajući žalbene navode žalitelja Euros d.o.o. Državna komisija nije utvrdila nepravilnosti na koje upućuje žalitelj te je žalba ocijenjena neosnovanom sukladno članku 158. Zakona o javnoj nabavi. Protiv navedenog rješenja Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave žalitelj ima pravo pokrenuti upravni spor protiv tog drugostupanjskog tijela tako da je apsurdna tvrdnja u dnevnom tisku da je tvrtka Euros d.o.o. tužila predsjednika Uprave Zorana Popovca", zaključuje se u priopćenju HŽ-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.