Milanović traži zamjenu za Bernardića, Miljenić odbio

Foto: FAH

NAKON što se obračunao s Ivom Baldasarom raspustivši mu splitsku organizaciju SDP-a, Zoran Milanović okrenuo se pravom cilju. Nije nikakva tajna da predsjednik SDP-a ne podnosi šefa zagrebačkog ogranka Partije, Davora Bernardića. Sada intenzivno traži povod za raspuštanje zagrebačkog SDP-a i instaliranje predsjednika koji bi mu više bio po ukusu.

Tek se učlanio u stranku

„Ponudio je to mjesto Orsatu Miljeniću, ali ga je Orsat odbio. Zoran je želio da se natječe za šefa zagrebačkog SDP-a s njegovom potporom, a kasnije da bude i kandidat za gradonačelnika Zagreba. Miljenić je, po mom mišljenju, ispravno zaključio da nema nikakve šanse pobijediti Bandića“, rekao nam je utjecajni član predsjedništva SDP-a.

Orsat Miljenić je tek nedavno učlanjen u Partiju, u Milanovićevu je Vladu ušao kao nestranački kadar, iako socijaldemokratski simpatizer. Nije to prvi put da SDP poseže za nestranačkim kadrovima. Takav je slučaj bio i s Predragom Matićem – Fredom i Bojanom Glavaševićem, koji su u stranku ušli tek nakon izgubljenih izbora, ali i Ivom Josipovićem kojeg je SDP doveo u Sabor kao nestranačkog kandidata na svojoj listi.

Zoranu Milanoviću se čak svojedobno prigovaralo da više vjeruje nestranačkim kadrovima nego članovima SDP-a. Tek primljena stranačka iskaznica jedan je od razloga zbog kojih je Miljenić odbio Milanovićevu ponudu, tvrdi nam dobro upućeni izvor. I sam Miljenić to potvrđuje.

Miljenić demantira

„Bilo bi apsurdno da se netko tko se tek učlanio u stranku natječe za šefa najveće organizacije“, rekao je. On sam doduše demantira da mu je Milanović ponudio zagrebačku organizaciju i kandidaturu za gradonačelnika.

„To nikada nije bilo na stolu pa ne mogu ni komentirati“, tvrdi Miljenić bez velikog žara.

Razlozi za eliminaciju

Osim osobne netrpeljivosti Milanović ima barem još tri velika razloga za elimininaciju Davora Bernardića.

Prvi je anketa o raspoloženju zagrebačkih birača, koju je stranka naručila. Ona pokazuje da Milan Bandić i dalje čvrsto drži prvo mjesto u Zagrebu s oko 34 posto potpore. Druga je Sandra Švaljek koja je tek objavila kandidaturu i pritom si raznijela proverbijalno političko koljeno ustvrdivši da bi opet bila Bandićeva zamjenica. Treća je Anka Mrak – Taritaš iz HNS-a, koja skoro godinu dana priprema teren za kandidaturu. Davor Bernardić je tek četvrti s oko 14 posto potpore i s tendencijom padanja. Za vrat mu puše potpuni politički anonimus Andrija Mikulić, šef zagrebačkog HDZ-a, koji bi zahvaljujući suradnji s Milanom Bandićem mogao postati predsjednik Gradske Skupštine.


S tako slabim rejtingom Bernardić nema nikakve šanse postati gradonačelnik Zagreba, pa čak ni ostvariti pristojan rezultat na listi za Skupštinu, a SDP-u je očajnički potreban barem privid uspjeha u Zagrebu u kojem im se već godinama topi podrška. SDP-ovci su ponudili suradnju i samoj Sandri Švaljek, no ona ih je odbila poručivši da ide sama i da ju je uspjeh Mosta u tome ohrabrio. HNS-ova Anka Mrak - Taritaš bi, pak, vrlo rado surađivala sa SDP-om, ali ne i s Davorom Bernardićem.

Drugi razlog za odstranjivanje Davora Bernardića je u potpunom nepovjerenju koje vlada između stranačke centrale i zagrebačke ispostave. U sjedištu SDP-a potpuno su uvjereni da je zagrebački SDP još uvijek prepun Bandićevih spavača iako je njegovog od odlaska iz stranke, i djelomičnog raspuštanja zagrebačkog SDP-a, prošlo više od šest godina.

„Jako je veliki problem što zagrebački SDP kao da ne shvaća da je u opoziciji. Puno ih je zaposleno u Holdingu i gradskoj upravi i ne žele rezati granu na kojoj sjede. Ili se plaše Bandićeve osvete“, tvrdi nam sugovornik iz vrha SDP-a-

Treći je razlog u zadovoljavanju većine onih koji su podržavali Milanovićev uspješni pokušaj zadržavanja vlasti u stranci nasuprot Zlatko Komadini uz kojeg je bio i Bernardić. Nitko od njih ne želi surađivati s Bernardićem. Ispravnije bi bilo reći da ga ne mogu smisliti jer ih je, dok je pobjeđivao u stranci, intenzivno ponižavao. Smatraju da bi im Milanović kao barem malu zadovoljštinu trebao isporučiti Bernardićevu glavu.

Dvije opcije

Ako Milanović zaista namjerava raspustiti zagrebački SDP to bi trebao napraviti jako brzo da se uspije na vrijeme predstaviti koliko-toliko suvislog kandidata. U suprotnom moglo bi mu se dogoditi kao i na prošlim lokalnim izborima kada je Rajka Ostojića na silu kandidirao samo nekoliko mjeseci prije izbora i izgubio.

„Dvije su opcije. Može raspustiti organizaciju sada i pokušati pobijediti ili pustiti Bernardića da izgori na izborima 2017. pa nakon toga raspustiti zagrebački SDP“, kaže drugi naš izvor iz SDP-a, jedan od onih koji se zalaže za što raniji obračun s Bernardićem.

No, Milanović mora misliti na još jednu varijablu. Politička situacija u zemlji je izuzetno nestabilna i velike su šanse za prijevremene izbore. Raspusti li najveću lokalnu organizaciju u državi javnosti će poslati lošu poruku u trenutku kad su mu nužne samo dobre.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.