Microsoft: Ruski hakeri koji su napali prošle napadaju i ove američke izbore

Foto: Epa

RUSKI, kineski i iranski hakeri pokušali su hakirati osobe i organizacije uključene u američke predsjedničke izbore 2020. godine, priopćio je danas Microsoft.

Kompanija Microsoft je navela kako je ruska hakerska skupina, za koju su američke vlasti utvrdile da je primarno odgovorna za napade na predsjedničku kampanju demokrata 2016. godine, nedavno ciljala nacionalne i državne stranke u SAD-u te savjetnike koji rade za republikance i demokrate.

U izvješću navodi da je ruska grupa ciljala više od 200 organizacija, od kojih su mnoge "izravno ili neizravno povezane s predstojećim američkim izborima, kao i političkim organizacijama u Europi", piše CNN.

Microsoft nije precizirao broj organizacija koje su napale kineske i iranske skupine, ali je naveo kako su se kineski hakeri usmjerili na kampanju Joea Bidena i na barem jednu osobu koja je ranije bila povezana s administracijom predsjednika Donalda Trumpa.

Dodao je kako su se iranski hakeri između svibnja i lipnja ove godine pokušali prijaviti  na račune dužnosnika Trumpove administracije i osoblja Trumpove kampanje.

Tvrtka Microsoft ima timove koji prate sofisticirane hakerske skupine, a današnje izvješće pruža najdublji uvid u to kako hakeri ciljaju i napadaju organizacije te osobe povezane s američkim izborima 2020. godine.

Rusija pokušava naškoditi Bidenu

Obavještajna služba priopćila je kako je našla dokaze da se Rusija trenutno miješa u izbore kako bi naškodila Bidenovoj kampanji. Procijenila je kako bi Kina i Iran preferirali poraz Trumpa, ali da se ne miješaju u izbore u tolikoj mjeri kao Rusija.

Ovi nalazi nisu spriječili Trumpa da i dalje upozorava na opasnost Kine uoči izbora, istovremeno umanjujući prijetnju ruskog uplitanja.

Microsoft je detaljno naveo kako je svaka hakerska skupina ciljala ljude vezane uz izbore 2020.:

Rusija

Ruska vojnoobavještajna hakerska skupina "Fancy Bear", koja je napala demokrate 2016. godine, ciljala je na savjetnike koji su surađivali s republikancima i demokratima, ali i na političke aktere u Europi.

"Višestruki akteri ciljali su na organizacije povezane s predstojećim izborima, ali nas i dalje najviše brine ruska vojna obavještajna služba za koju vjerujemo da predstavlja najveću prijetnju demokratskom procesu", naveo je John Hultquist, viši direktor tvrtke za kibernetsku sigurnost FireEye.

Hultquist je primijetio kako je ova ruska hakerska skupina vezana za razorne i sofisticirane cyber napade i rutinski krši međunarodne sporazume.

Kina i Iran

Kineski hakeri neuspješno su napadali Bidenovu organizaciju putem računa e-pošte koji pripadaju ljudima povezanim s kampanjom, rekao je Microsoft.

"Hakirali su i barem jednog istaknutog pojedinca koji je ranije bio povezan s Trumpovom administracijom", naveo je Microsoft i dodao kako su hakeri također ciljali akademike i sveučilišta.

Microsoft je komentirao i djelovanje iranske hakerske grupe "Fosfor".

"Između svibnja i lipnja 2020. Fosfor se bezuspješno pokušao prijaviti na račune administrativnih službenika kampanje Donalda Trumpa“, navodi kompanija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.