Mianmarska vojna hunta odbila žalbu Aung San Suu Kyi

DANAS ujutro mianmarska vojna hunta odbila je žalbu Nobelovke Aung San Suu Kyi na presudu kojom je osuđena na 18 mjeseci kućnog pritvora. Aung San Suu Kyi je u kolovozu osuđena na prisilni rad te na tri godine zatvora. Prvotna kazna izmijenjena je iz razloga što optuženu ova kazna uklanja s političke scene s obzirom na izbore koji su planirani 2010. godine, prenosi Guardian.

Oporbena čelnica Aung San Suu Kyi je podnijela žalbu na presudu koju joj je danas ujutro sud odbio, a njezini odvjetnici kažu kako će se žaliti na Vrhovni sud. Optuženici ide u prilog spremnost SAD-a da sankcije uvedene prije deset godina poveže s političkim dijalogom koji bi, ocjenjuje vlada SAD-a, mogao potaknuti promjene u toj zemlji koja planira izbore u 2010. godini.

Intervencija SAD-a

Službeni Washington traži oslobađanje Aung San Suu Kyi i drugih političkih zatvorenika. Aung San Suu Kyi je 14 godina provela u zatvoru i kućnom pritvoru i to u vrijeme kad je dobila izbore u Mianmaru 1990. godine, no bila je spriječena u preuzimanju vlasti.

Ovaj tjedan održani su prvi razgovori između dviju SAD-a i Mianmara u posljednjih deset godina. Podsjetimo, Aung San Suu Kyi je osuđena jer je pustila nepozvanog Amerikanca u kuću u vrijeme trajanja kućnoga pritvora prema kojem joj nije bilo dozvoljeno komuniciranje s vanjskim svijetom. Amerikanac je zbog toga bio osuđen na sedam godina zatvora, ali je oslobođen zbog intervencije jednog američkog senatora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.