Mesić Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji šalje Ustavnom sudu

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić najvjerojatnije će jedan od najkontroverznijih zakona u povijesti države, onaj o medicinski potpomognutoj oplodnji, poslati na ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu RH.

Hrvatski predsjednik smatra kako je taj zakon protuustavan jer su njime građani dovedeni u neravnopravan položaj, piše HRT. Podsjetimo, taj zakon koji je predložio ministar zdravstva i ginekolog Darko Milinović izglasan u petak u Saboru sa tankom većinom od 70 glasova za, šest protiv i jednim suzdržanim.

"Kad srce kaže dijete, vlada kaže Ne"

Oporbeni zastupnici iz SDP-a i HNS-a su to glasovanje bojkotirali svojim izlaskom iz sabornice, a tijekom rasprave bili su obučeni u majice na kojima je pisalo "Kad srce kaže dijete, vlada kaže Ne".

Zakon je prošao sa glasovima vladajućih HDZ-ovaca i potporom koalicijskog HSS-a, dok je ostatak vladajuće garniture iz HSLS-a i HSU-a izašao sa glasovanja. Jedina izmjena od prvotnog prijedloga bila je ona da brak nije uvjet za MPO. Amandmanima koji nisu prošli tražilo se ukidanje odredbe o zamrzavanju jajnih stanica i pohranjivanje zametaka.

"Kada srce kaže dijete, ne kaže Hrvatska"

Tijekom procesa usvajanja spornog zakona javile su se mnoge udruge građana koje su javno prosvjedovale protiv njega, a najglasnija je u tome bila udruga Roda. Na majicama i transparentima tijekom tih prosvjeda mogle su se vidjeti parole "Kada srce kaže dijete, ne kaže Hrvatska", a Vladi se poručivalo i da bi se zbog tog dokumenta trebala sramiti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.