Merrill Lynch je bio veza između Ine, MOL-a i Podravke?

MERRILL Lynch, najveća i najpoznatija brokerska institucija u svijetu, autor je tajnog plana preuzimanja Podravke, ali je istovremeno bio angažiran i kao savjetnik u privatizaciji Ine. Prema informacijama koje prenosi Večernji list, Lynch je za savjetnika na poslu angažirao odvjetnika Zorana Markovića, koji je bio drugi direktor Fime Ami - tvrtke na koju je prebačeno 10,6 posto dionica Podravke. Istovremeno, u listopadu 2008. godine počinju pregovori između hrvatske Vlade i MOL-a o upravljačkim pravima u Ini, koje vodi tadašnji potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

Nakon što je isti list prije tjedan dana objavio da su među jamstvima za povrat kredita od 34,2 milijuna eura, koji je mađarska banka OTP dala za Podravkinih 10,64 posto dionica deponiranih na kontu Fime Ami ltd na Malti, također bile Inine dionice, oglasio se i OTP.

"Kreditni ugovor s Podravkom je dogovoren u skladu s uobičajenom bankarskom praksom", rekao je Laszlo Wolf, zamjenik predsjednika uprave OTP-a, te dodao da je OTP banka uvjete i jamstva povrata kredita preuzela od prvoga kreditora - Merrill Lyncha.

OTP odlučio surađivati s istragom

OTP je, prema Večernjem listu, svu dokumentaciju predao mađarskim istražiteljima koji surađuju s hrvatskim kolegama.

Ovim potezom OTP banka želi od sebe odmaknuti sumnju da je sudjelovala u netransparentnim poslovima povezanim sa stjecanjem kontrole u hrvatskoj naftnoj kompaniji i vlasničkog udjela u Podravki.

Merrill Lynchov margin loan aranžman Podravka je za vlastite dionice posredstvom varaždinske Fime sklopila još 2007. godine, a zbog pada burze neprestance ga je financirala sumnjivim transakcijama, među kojima je najpoznatije "delegiranje" novca posredstvom splitskog SMS-a. Tek na početku prošle godine taj aranžman nadomješta se kreditom koji je dao OTP iz MOL-ova depozita pohranjena u toj banci.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.