Medvjedev u Nigeriji dočekan "napadom dobrodošlice" na naftovod

NIGERIJSKI pobunjenici izveli su napad na naftovod Royal Dutch Shella kao "izraz dobrodošlice" uvaženom gostu, ruskom predsjedniku Dmitriju Medvjedevom koji je na turneji po Africi, prenosi AFP.

Pokret za emancipaciju Delte Nigera (Mend) izveo je napad pred zoru i objavio kako time cilja oštetiti multimilijardersku naftnu industriju. Navode i da su namjerno izveli napad zbog dolaska ruskog predsjednika koji onamo stiže i povodom ulaganja milijardi dolara u energetski sektor u Nigeriji koje je najavio, odnosno sporazuma između ruskog Gazproma i Nigerijske nacionalne naftne korporacije.

Milijarde koje Rusi ulažu u Nigeriju omogućit će im pristup najvećem svjetskom izvoru plina, te nigerijskim izvorima nafte.

Hrvati Mend možda najbolje pamte po otmicama inozemnih radnika na naftovodima, među kojima je bilo i Hrvata. Pobunjenici su u sklopu svog rada protiv eksploatacije Delte Nigera koji je započeo 7. lipnja izveli od tada napade na tri postrojenja Shella, a odgovornost za napade su preuzeli u nedjelju.

A.B.
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.