Međunarodnoj svemirskoj postaji prijeti sudar s otpadom

NASA je najavila kako će Međunarodna svemirska postaja (ISS) možda morati uključiti svoje raketne motore kako bi izbjegla sudar s komadom svemirskog otpada koji se kreće na putanji udaljenoj oko tri kilometra od ISS-a.

U svemirskoj postaji boravi trenutno 13 astronauta te znanstvena oprema u vrijednosti oko 100 milijardi dolara. Raketa Ariana 5 lansirana je prije tri godine i taj opasan otpad je njezin. NASA strahuje da bi se mogao toliko približiti ISS-u da će astronauti morati uključiti potisnike kako bi udaljili postaju i raketoplan Discovery koji je na njoj usidren, od orbite otpada. Putanja komada Ariane 5 eliptičnog je oblika te je teško predvidjeti koliko ozbiljnu prijetnju predstavlja za ISS, prenosi Guardian.

Najbliže postaji naći će se u 3:06 sati po srednjoeuropskom vremenu u petak. U orbiti Zemlje nalazi se oko 19.000 komada otpada većih od 10 centimetara. Uništavanje kineskog meteorološkog satelita 2007. godine i sudar američkog komunikacijskog satelita s ruskim 2009. godine znatno su povećali količinu otpada koja kruži oko našeg planeta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.